ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ «Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΙΖΝΕΣ»

http://www.friendsofhomer.gr/wp-content/uploads/2011/05/pinakida.jpgΕίναι προκλητική η προσπάθεια της «ομάδας» του Πόρου να ανακατέψουν στα πονηρά σχέδιά τους τον Υπουργό Πολιτισμού και συμπατριώτη τους  κ. Π. Γερουλάνο. Περιμένουμε, λένε, τις δηλώσεις του Υπουργού σχετικά με το ανάκτορο του Οδυσσέα στα Τζανάτα. Ο Σύλλογος Φιλομήρων δεν αμφισβητεί τα όποια αρχαιολογικά ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην περιοχή.  Ενδεχομένως να’ ναι και αξιόλογα και να αναδεικνύουν πράγματι τον Πόρο ως «αρχαιολογική πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς» όπως αναφέρουν οι κ.κ. Βασιλάκης και Μεταξάς.  Αυτό ας το ξεκαθαρίσουν οι εννέα διαφορετικές Κεφαλληνιακές θεωρίες, μεταξύ τους. Την Ιθάκη δεν την αφορά.  Την Ιθάκη την αφορά η εκβιαστική προσπάθειά τους να ταυτίσουν μερικά αρχαία ευρήματα με το Οδυσσειακό Άστυ και το Οδυσσειακό Ανάκτορο, χωρίς καμία αρχαιολογική απόδειξη, ούτε καν ένδειξη!

Αν δε σταματήσουν αυτή την παραπληροφόρηση και την εξαπάτηση της κοινής γνώμης, οδηγούν και αυτή την όποια ανακάλυψη στα Τζανάτα, στα αρχαιολογικά αζήτητα διότι βασίζεται πάνω στο ψεύδος χάριν της τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής που έχει εκδηλωθεί ήδη από Ελληνοκυπριακή τουριστική εταιρεία με 600 εκ. Ευρώ. Ήδη η εταιρεία έχει διαφημίσει την επένδυσή της με συνέντευξη του υπεύθυνου στην εφημερίδα «Ημερήσιος» λέγοντας ότι: «Επενδύουμε στην περιοχή αυτή που βρέθηκε το Οδυσσειακό ανάκτορο και ο τάφος του Οδυσσέα» και αυτό ένα μήνα πριν γίνει η ανακοίνωση του κ. Βασιλάκη.

Θα είναι κρίμα για τον Υπουργό Πολιτισμού να ταυτιστεί με αυτή την απάτη που θα έχει το ίδιο τέλος με τη θλιβερή ιστορία της «Βρετανικής Παλικής»!  Και τότε (2006) υπήρχαν από πίσω τουριστικά συμφέροντα και τότε προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βάλουν στην «επιχείρηση» τον Υπουργό Πολιτισμού.  Τώρα ποιος θυμάται τους τρεις Εγγλέζους καθηγητές και επιχειρηματίες?

Αν δεν επιθυμεί η «ομάδα» του Πόρου να γίνει ξανά … «ρεντίκολο», ας έρθει στην Ιθάκη να δει, με τη βοήθεια της αρχαιολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που βρέθηκε το Οδυσσειακό Ανάκτορο και να ακούσει γιατί βρέθηκε εκεί, στον Άγιο Αθανάσιο!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ  ΙΘΑΚΗΣ

«ΕΥΧΗΝ  ΟΔΥΣΣΕΙ»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΘΑΚΗ  31/10/2011

ΕΝΑΣ “ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ” ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΣΟΥΠΕΣ

Ένα σχεδόν «κρυμμένο» αρχαιολογικό εύρημα από το 1903-5, από τις ανασκαφές που έκανε ο Vollagraff, στον Αϊ Θανάση – Σχολή Ομήρου και στο Σπήλαιο Λοΐζου, δίνει μια ακόμα απάντηση στις διάφορες αρχαιολογικές φούσκες που εκπορεύονται κατά διαστήματα από την Κεφαλονιά (ΠΟΡΟΣ – ΠΑΛΛΙΚΗ – ΠΟΡΟΣ) και που σε σύντομο χρονικό διάστημα σκάνε σαν σαπουνόφουσκες. Το εύρημα αυτό βρίσκεται τοποθετημένο μαζί με άλλα χωρίς καμία ιδιαίτερη μνεία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης (ΒΑΘΥ) και κανένας Έφορος Αρχαιοτήτων (Κολώνας, Σωτηρίου, Βασιλάκης) δεν έχει ασχοληθεί μ’ αυτό γιατί φαίνεται ότι χαλάει τα σχέδια τους.

Το αρχαιολογικό αυτό εύρημα είναι για την Ιθάκη και τον άνισο αγώνα που δίνει κόντρα σε μεγάλα τουριστικά συμφέροντα ένας θησαυρός. Είναι ένα ορειχάλκινο προϊστορικό κεφάλι (μπούστο) του Οδυσσέα, με το γνωστό σκούφο και περιγράφεται  στην προθήκη του Μουσείου από την Βρετανίδα αρχαιολόγο αείμνηστη Silvia Benton η οποία το τοποθέτησε εκεί γύρω στο 1963-64. Έκτοτε σχεδόν εγκαταλελειμμένο και σχεδόν στην αφάνεια, δηλαδή δεν προβάλλεται.

Βρέθηκε στο χώρο της Βόρειας Ιθάκης όπου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ύστερα από 16 χρόνια έρευνας ανακοίνωσε την εύρεση του Οδυσσειακού Ανακτόρου. Η προϊστορική προτομή είναι καλλιτεχνημένη στα προϊστορικά χρόνια.

Ακόμη δύο πέλεκυς προϊστορικοί, ορειχάλκινοι βρέθηκαν στην ίδια περιοχή και εκτίθενται στο Μουσείο στην ίδια προθήκη. Τι άλλες μαρτυρίες χρειάζονται οι επαΐοντες. Έως τώρα μιλάγαμε το «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ», για τους ορειχάλκινους τρίποδες, – και τα δύο στο Μουσείο του Σταυρού. Για τα μοναδικά αρχαία νομίσματα με το κεφάλι του Οδυσσέα και της Αθηνάς (Μουσείο Βαθέος), για την «Προτομή» του Οδυσσέα και τους πέλεκυς ούτε κουβέντα.!!!

Γιατί αυτά είναι αρχαιολογικές αποδείξεις!!!!!

Και τι κάνουμε εμείς οι Θιακοί? Ρωτάει ο Δήμαρχος μας τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Βασιλάκη και μάλιστα εγγράφως εάν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στον Αι Θανάση βρήκε το Παλάτι του Οδυσσέα. Αυτός ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ του απαντάει μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, γιατί ετοίμαζε την ανακοίνωση του στον Πόρο.

Και τι έκανε ο Δήμαρχος? Σταμάτησε τις εργασίες περίφραξης και πάγωσε το θέμα για δύο χρόνια!! Μάλιστα παρουσιάστηκε στα Τζαννάτα του Πόρου και έδωσε τα συχαρίκια στο Βασιλάκη και τον Μεταξά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΜΥΑΛΟ? Για να μην πω τίποτε άλλο.!!!

Και κάτι τελευταίο για τον κ. Βασιλάκη. Είχε άδεια του ΚΑΣ για τις ανασκαφές στον Πόρο και μάλιστα με πιστώσεις Ξένου Πανεπιστημίου και ίσως και Ξενοδοχειακών συμφερόντων?

Δεν περιμένω απάντηση.

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

αναρτήθηκε στο www.ithacanews.gr

ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ Ο ΕΦΟΡΟΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Άποψη των ανασκαφών στο Ανάκτορο του Οδυσσέα - Άγιος Αθανάσιος

 

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ Κ . ΠΡΩΗΝ ΕΦΟΡΕ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΑΤΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ.

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΑΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ.

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΨΑΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΗΓΗΘΗΚΑΤΕ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΠΙΣΤΩΣΗ ΑΦΟΥ 31/12/11 ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑ ΜΕΝΔΩΝΗ.

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΑΔΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ 112.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ!

ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΣΑΣΤΕ ΟΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΛΟΓΟ “ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ” ΥΠΑΡΞΗΣ;

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΑΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΥ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ!

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ Κ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΤΕ. ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ;!

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΒΑΡΕΤΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Πληροφορήθηκα ότι ο κ. Γερ.Μεταξάς ( πρώην Νομάρχης )ξεκίνησε πάλι εμπρός την γνώστη ιστορία που προσβάλει όλους τους Θιακούς αλλά και την πραγματική αρχαιολογική επιστήμη και δεοντολογία.

Είναι προφανής η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν εις βάρος του στο δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς αναφερόμενες στην δημαρχιακή του θητεία. Οι φθηνοί αυτοί αντιπερισπασμοί δεν θα του χρησιμεύσουν, για να αποσπάσει την προσοχή από τις κατηγορίες που τον βαραίνουν. Καιρός να σταματήσει, να καταφεύγει σε φτηνά επικοινωνιακά κόλπα βάλλοντας κατά της Ιθάκης και της Ιστορίας της, όπως εξάλλου το συνηθίζει.

Ως πολίτης και Δημοτικός Σύμβουλος Ιθάκης του συνιστώ να μην εκμεταλλεύεται κάποια αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή του που το μόνον που δείχνουν είναι απλά την ύπαρξη κάποιου μυκηναϊκού οικισμού απ’ αυτούς από τους οποίους όλη η Ελλάδα είναι γεμάτη και να μην προτρέχει να παραχαράξει την Ιστορία θυμίζοντας τον αμίμητο Γκρουέφσκι των Σκοπίων.

Η Ιθάκη δεν προσφέρεται για τα παιχνίδια του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΜΑΡΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ

 

ΥΠΟ MIDIAΚΗ (ΚΑΙ ΑΛΛΗ) ΠΙΕΣΗ… ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ!

ΜΕΓΑΛΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΜΥΚΗΝΑΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΡΟΥ;;

Δηλώσεις του Αντώνη Βασιλάκη, Εφορου Αρχαιοτήτων: «Ας πούμε ότι αποφάσισα να πρωτοτυπήσω! Αυτές οι μέρες είναι οι πιο παράξενες της ζωής μου. Τη μέρα που υπέβαλα την παραίτηση μου από την υπηρεσία είχα προγραμματίσει να υποβάλω στην κεντρική υπηρεσία την έκθεση των αποτελεσμάτων της ανασκαφής μου στην Κεφαλληνία. Σήμερα διαβίβασα την αναφορά, αλλά τα τοπικά ΜΜΕ, συμβατικά και ηλεκτρονικά με πιέζουν να δημοσιοποιήσω  τα αποτελέσματα. Σε συντομία λοιπόν: Ανακάλυψα και ανέσκαψα σε μεγάλο τμήμα του ένα μνημειώδες οικοδόμημα της ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου (1400-1200 π.Χ.), πολύ κοντά στο γνωστό βασιλικό θολωτό τάφο στα Τζαννάτα Πόρου. Το οικοδόμημα έχει ένα μεγάλο καμπυλόγραμμο τοίχο, και το εμβαδόν του υπολογίζεται πάνω από 250 τ.μ. Η χρονολόγηση είναι ακριβής με βάση τη στρωματογραφημένη κεραμική. Σημαντικό εύρημα είναι ένας σπάνιος σφραγιδόλιθος……..».

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΤΖΑΝΝΑΤΑ

Τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2011 άρχισαν νέες ανασκαφικές έρευνες από τον Δρ Αντώνη Βασιλάκη Διευθυντή της ΛΕ΄ΕΠΚΑ, στη θέση «Κατσιβελάτα» της συνοικίας Ρίζα του οικισμού Τζαννάτων Πόρου της Δ.Ε. Ελειού – Πρόννων δήμου Κεφαλληνίας. Στην παρακείμενη θέση «Μπούρτζι» έχει ανασκαφτεί από τον π. Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα ο σημαντικότερος μυκηναϊκός ηγεμονικός θολωτός τάφος της Δυτικής Ελλάδας. Η περιοχή Τζαννάτων και Πόρου Κεφαλονιάς χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος με απόφαση του ΥΠΠΟ το 1993. Με άλλη απόφαση το 1999 καθορίστηκαν ζώνες προστασίας, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την καταστροφή σημαντικών ερειπίων (π.χ. του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου) στο λόφο «Κατσιβελάτα» στον αγρό οικογένειας Ευαγγέλου Μενεγάτου βορειοανατολικά από το θολωτό τάφο, σε απόσταση περίπου 350 μ.

Για τη διευκρίνιση του χαρακτήρα του περίβολου και των αρχαίων δομικών υλικών που ήταν διάσπαρτα, μαζί με θραύσματα ρωμαϊκών κεραμίδων από καλυβίτες τάφους, και κεραμική προϊστορικών χρόνων, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διερευνητική σωστική ανασκαφή.

Η έρευνα εντόπισε και ανάσκαψε αρχαιότητες μυκηναϊκών χρόνων (1600-1200 π.χ.)

1. Αποκαλύφθηκε η πορεία του μνημειώδους προϊστορικού περίβολου, μέσου πάχους 2.30 μ. με κατεύθυνση Βορρά – Νότο, σε μήκος περίπου 40 μέτρων. Ο περίβολος είναι η τελευταία κατασκευή στη θέση αυτή (1200 π.χ.). Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε χαλικόστρωτος δρόμος – σώθηκε στο βόρειο τμήμα της ανασκαφής – που βαίνει παράλληλα με το περίβολο στα δυτικά του. Ο δρόμος μέσου πλάτους 2,20 μ. ορίζεται στα δυτικά από σειρά μεγάλες πέτρες, που βαίνει παράλληλα με το περίβολο.

2. Βαθύτερα από το δρόμο και τον τοίχο είχε κατασκευαστεί μικρό κτίσμα από το οποίο σώθηκε καμπυλόγραμμος τοίχος, μήκους 4,00 μ. κάτω από το οδόστρωμα. Ο χαρακτήρας του δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη.

3. Η Τρίτη και κυριότερη περίοδος χρήσης του χώρου αποκαλύφθηκε βαθύτερα σε έκταση περίπου 50 τ.μ. Οικοδομήθηκε ένα μεγάλο διαστάσεων οικοδόμημα, από το οποίο σώθηκαν τα λείψανα καμπυλόγραμμου τοίχου μέσου πάχους 1,50 μ. σε μήκος πάνω από 10 μ. και ευθύγραμμου τοίχους πάχους 1,80 μ. Το αδιατάρακτο στρώμα, που το πάχος του ποικίλει από 0,15 μέχρι 0,60 μ., έχει κλίση προς τα νότια και αποκαλύφθηκε σε έκταση περίπου 150 μ. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί : α) καμπυλόγραμμη κατασκευή διαμέτρου 2,00 μ., πιθανόν αποθέτης απορριμμάτων, β) πηλόχριστη κυκλική εστία, γ) μάζες πηλού και δ) μικρή πετρόκτιστη κατασκευή, μέσα στην οποία είχε τοποθετηθεί ένα μεσαίο αγγείο. Στο αδιατάρακτο στρώμα βρέθηκαν πολλά όστρακα αγγείων ποικίλων σχημάτων, μεγεθών και κατηγοριών πηλού. Η κεραμική δεν συντηρήθηκε ακόμη, αλλά από την πρώτη εξέταση χρονολογείται με βεβαιότητα στους 14ο και 13ο αι. π.χ. (ΥΕ ΙΙΙΒ – ύστερη μυκηναϊκή περίοδο). Βρέθηκαν πήλινα σφοντύλια διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, δεκάδες μικρολιθικά εργαλεία και θραύσματα εργαλείων από πυριτόλιθο, πρισματική χάντρα από στεατίτη και ένα μοναδικό κόσμημα – σφραγίδα: ένα σταγονόσχημο επίμηκες περίαπτο, μήκους 0,004 μ. και μέσης διαμέτρου 0,0012 μ. από βασάλτη με σπασμένη την οπή ανάρτησης, και με δυσδιάγνωστο σφραγιστικό θέμα στην καμπύλη κάτω επιφάνεια.

4. Μια αρχαιότερη χρήση του χώρου έχει αποκαλυφθεί στο βορειοδυτικό τμήμα της ανασκαφής: τοίχοι ευθύγραμμοι και λίγη κεραμική, που προς το παρόν δύσκολα χρονολογείται με ακρίβεια , αλλά πιθανόν είναι του 15ου αι. π.χ.

Η ανακάλυψη του οικισμού σε συνδυασμό με τον ηγεμονικό θολωτό τάφο, δημιουργεί νέο κεφάλαιο στην ιστορική εξέλιξη της μυκηναϊκής Κεφαλληνίας, και την ανάγκη επανεξέτασης ανοικτών ζητημάτων αρχαιολογικής τοπογραφίας της Ιόνιας νησιώτικης περιοχής που αποτελούσε την επικράτεια του «άνακτα» των Κεφαλλήνων.

Δρ ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Αναρτήθηκε στο www.ithacanews.gr

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ;

http://www.kolivas.de/wp-content/uploads/2011/05/palati3.jpgΕντυπωσιακή καθυστέρηση στην διαδικασία είσπραξης της προκαταβολής των 40.000 € της προγραμματικής σύμβασης για την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή «Αγ. Αθανάσιος» της Ιθάκης, όπου κατά την Αρχαιολογική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εντοπίζεται  το Οδυσσειακό ανάκτορο!

Εάν παρέλθει το φθινόπωρο δύσκολα οι ανασκαφές  θα μπορούν να γίνουν, λόγω των βροχών. Άλλωστε η τριμερής σύμβαση Πανεπιστημίου – Περιφέρειας – Υπουργείου πολιτισμού λήγει στις 30-12-2011.

Μήπως όλη αυτή η καθυστέρηση είναι εκ του πονηρού, μιας και οι εντολές χρηματοδότησης δίδονται από την Κεφαλονιά και από Κεφαλονίτες αρμοδίους;

ΛΑΕΡΤΗΣ

αναρτήθηκε στο www.ithacanews.gr

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ

http://mythologia.8m.com/tran_pinelopi.gifΚΑΤΕΤΕΘΕΙ Η «ΜΑΓΙΑ» ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ

Ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ», θεωρεί καθήκον του να ευχαριστήσει δημόσια την Ιθακήσια ιατρό Μαρία Δεληβοριά – Παπαδοπούλου, η οποία έγινε η πρώτη συμπαραστάτης – χορηγός για την εικαστική σύνθεση της αρχόντισσας του Οδυσσειακού βασιλείου, της Ομηρικής Πηνελόπης, με το ποσό των (1.000 $) χιλίων δολαρίων.

Ήδη ο Σύλλογος προχωρεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος  για την καλύτερη εικαστική ιδέα και πρόταση. Στην “ALPHA”  τράπεζα, υποκατάστημα Ιθάκης έχει ανοίξει ο λογαριασμός με αριθμό: 658 – 002101 – 012066. Για το σκοπό αυτό, για όσους θέλουν να συμμετέχουν στο έργο που θα συμπληρώσει το τρίπτυχο ΟΜΗΡΟΣ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ – ΠΗΝΕΛΟΠΗ.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου