ΤΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ…

????????????????????????????????????

Η Ιθάκη – εάν εξετασθεί ως ολότητα – είναι αδιαμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα νησιά του κόσμου!.. Όταν φθάνει κανείς σ αυτήν, νομίζει πως είναι σε έναν τόπο, που δεν στερεώνεται στην γης, αλλά ίπταται…Η Ιθάκη έχει δυο Αρχαιολογικά Μουσεία. Ένα στον Σταυρό. Μετά δυσκολίας το βρίσκεις. Χωμένο μέσα σ’ ένα στενάκι. Συχνότατο το φαινόμενο να καταφθάνουν ταλαίπωροι τουρίστες στην πλατεία και να ρωτούν… «μας είπαν πως εδώ υπάρχει ένα μουσείο! Πού είναι;»… Οι κάτοικοι αναγκάζονται να τους πηγαίνουν έως εκεί, με το κεφάλι σκυμμένο, που το σπουδαίο εύρημα, το θραύσμα με την επιγραφή «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» και οι χάλκινοι ομηρικοί τρίποδες ευρίσκονται εκεί καταχωνιασμένοι, σ’ ένα παλιό σπιτάκι (του 1930), ωραίο μεν, ακατάλληλο για μουσείο, δε… Κι όμως, η Συλλογή έχει ευρήματα από την 3η χιλιετία π.Χ.!

Το πρωτεύον μουσείο της ομηρικής νήσου είναι στην πρωτεύουσα Βαθύ! Τριάντα χρόνια που το θυμάμαι, είναι ίδιο κι απαράλλαχτο! Επίσης μικρό κι ανίκανο να στεγάσει το κλέος της Ιθάκης, του Ομήρου, του Οδυσσέως! Σε κτήριο του 1960. Παραδόθηκε με δεκάδες τεχνικά προβλήματα: Άναβες τα φώτα κι έτρεχαν οι βρύσες… Και τ’ ανάποδο… Νερά έμπαιναν από την σκεπή! Κινδύνευαν τα εκθέματα! Τραγική κατάσταση… Ο τότε δήμαρχος, κ. Αρσένης, ενημέρωσε σχετικά τον τότε υπ. Πολιτισμού, κ. Ανδριανόπουλο. Ο τελευταίος αντί να πιάσει τον εργολάβο του δημόσιου έργου και να τον υποχρεώσει να επισκευάσει τις κακοτεχνίες, έβγαλε άλλα 4 εκατ. δρχ. – όχι από την τσέπη του, σιγά να μην… – αλλά από το παντελόνι του ελληνικού λαού, κι έδωσε τα χρήματα να επισκευασθεί! Σοφή δημόσια διοίκηση!

Σήμερα το μουσείο έχει επεξηγηματικά… χαρτάκια για τα εκθέματα, γενικόλογα αόριστα, και ξεθωριασμένα από τον ήλιο (τόσα χρόνια τώρα τα ίδια!). Κι όμως στο μουσείο υπάρχει σημαντικότατη συλλογή των πρωτογεωμετρικών/γεωμετρικών «σκοτεινών» χρόνων (1000-700 π.Χ.). Και η αρχαιότερη γνωστή επιγραφή με τους θεσμούς της Φιλίας και της Ξενίας (έμμετρη σε δακτυλικό εξάμετρο, το ομηρικό μέτρο!). Αλλά το μουσείο δεν έχει κλιματισμό! Το θέρος ομοιάζει με θάλαμο θερμοκηπίου! Οι τουρίστες εισέρχονται και σε δυο λεπτά φεύγουν, γιατί δεν αντέχουν το μαρτύριο! Κι ερωτώ: Καλά το υπ. Πολιτισμού δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα… (Θα αναφερθώ στα χάλια και άλλων μουσείων). Ολόκληρη Ιθάκη, εφοπλιστομάνα, κανείς δεν βρέθηκε να βάλει το χέρι στην τσέπη να δωρίσει δυο air conditions στο μουσείο του νησιού τους;;;

Πάντως, εάν η Ιθάκη δεν απαγκιστρωθεί από την Εφ. Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας, δεν πρόκειται να δει προκοπή…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΚΑΚΗΣ

Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

πηγή: ithacanews.gr

ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

στανίτσαςΤο Δ.Σ του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» εκφράζει την ικανοποίηση του για τη πρωτοβουλία του Δημάρχου Ιθάκης να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόταση όπως ο Δήμος αναλάβει αποκλειστικά και εξ ολοκλήρου την υλοποίηση της δαπάνης εκτέλεσης τω εργασιών που αφορούν στην ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου όπου η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εντόπισε το Οδυσσειακό Παλάτι.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στις 120.000 € με ΦΠΑ.

Ήδη την πρωτοβουλία ενέκρινε η Δημοτική Επιτροπή για την Ομηρική Ιθάκη.

Η πρόταση αυτή που ήταν και είναι πρόταση του Συλλόγου μας είναι αναγκαία μετά την παρελκυστική και εχθρική θα λέγαμε τακτική όλων των εκτός της Ιθάκης Δημοσίων παραγόντων και υπηρεσιών που εδώ και 6 χρόνια έθαψαν την προγραμματική σύμβαση που είχε υπογραφεί από Περιφέρεια – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Υπουργείο Πολιτισμού από τι 2011 ύστερα από εισήγησή μας.

Αναμένεται απάντηση της Γενικής Δνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού εάν αποδέχεται θεσμικά την ανωτέρω πρόταση, σύμφωνα με το Φ666Τ-3/1589 της 4-08-2015 έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Κεφαλονιάς.

Τέλος σημειώνουμε την εξαιρετική δημοσιογραφική δουλειά τοθ ZOUGKLA GR για την εγκατάλειψη του Αρχαιολογικού χώρου του Αγίου Αθανασίου που προβάλλει παγκοσμίως το θέμα και ελπίζουμε κάποιοι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ