Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ο Σύλλογός μας ζητεί από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από τον σημερινό υπεύθυνο της προγραμματικής σύμβασης που χρηματοδοτεί ο Δήμος Ιθάκης, καθηγητή κ. Λώλο και από την ΛΕ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης να προχωρήσουν:
1. Στην επίσημη ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ της ανωτέρω περίφημης πινακίδας που βρέθηκε προ δωδεκαετίας στην ανασκαφή του Αγίου
Αθανασίου και η οποία απεικονίζει το επεισόδιο του Οδυσσέα με το πλοίο και τις σειρήνες.
– Η φωτογράφηση και ανάλυση της πινακίδας είχε ανατεθεί στο αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης αλλά κατά δήλωση του υπεύθυνου καθηγητή δεν είχε χρονολογηθεί.
– Επίσης είναι γνωστό ότι η ανακάλυψη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού ευρήματος έχει δημοσιευτεί στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Κάδμος» από τους υπεύθυνους ανασκαφείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Κοντορλή και Παπαδόπουλο και από τον Βρετανό ειδικό αρχαιολόγο Τζ. Όουενς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στην πινακίδα πιθανόν να υπάρχει συντομογραφία Γραμμικής γραφής Β’.
2. Στην τοποθέτηση της πινακίδας στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της Ιθάκης.
– Είναι κρίμα το εντυπωσιακό αυτό εύρημα να είναι μέσα σε χαρτοκιβώτιο και να μην γίνεται γνωστό στους επισκέπτες του μουσείου.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν βρεθεί και άλλες δύο πινακίδες σχετικές με την Οδύσσεια για τις οποίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.
Ο σύλλογός μας πιστεύει ότι:
Εάν οι πινακίδες, που βρέθηκαν μέσα στην «κυκλοτερή» κατασκευή που βρίσκεται εντός του ανακτορικού περιβόλου του Οδυσσέα και της Πηνελόπης (όπως ισχυρίζονται οι καθηγητές Κοντορλή και Παπαδόπουλος που ερεύνησαν το χώρο του Αγίου Αθανασίου επί εικοσαετία περίπου), περιέχουν και στοιχεία γραμμικής γραφής Β’, πρόκειται περί σημαντικότατης αρχαιολογικής ανακάλυψης η οποία περιέργως έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»