Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕ΄ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ: «ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΑ ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΛΕ΄ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ: «ΕΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΑ ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ»

Διαβάσαμε την προκλητική επίθεση της ΛΕ’ Εφορίας αρχαιοτήτων εναντίον του Συλλόγου μας και είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στο ίδιο ύφος και στην ίδια ποιότητα.

Το Δ.Σ του Συλλόγου μας θα συνέλθει εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα, είναι απαραίτητη όμως μια πρώτη απάντηση από μένα γιατί τα δημοσιεύματα αυτά προσβάλουν την νοημοσύνη όλων.

Ας αρχίσουμε από την επιστολή του Δ/ντή της ΛΕ’ Εφορίας!

teixos

Τι τον πείραξε; Ότι σ’ένα δημοσίευμα στην Ιστοσελίδα του συλλόγου μας (www.friendsofhomer.gr) γράψαμε ότι κατά την διάρκεια εργασιών για την περίφραξη εντοπίστηκε τμήμα τείχους που διασχίζει τον χωματόδρομο & ότι κατά τις εκτιμήσεις αρχαιολόγων είναι μυκηναϊκής εποχής με ίχνη μεταγενέστερων περιόδων… και ότι τελικά η συνέχεια της έρευνας θα δείξει;

ΤΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑΤΑ;

Τον πείραξε μήπως η εκτίμηση ότι έχει ίχνη μυκηναϊκής εποχής ή ότι η έρευνα θα δείξει; Μήπως ότι το τείχος διαπερνάει τον δρόμο;;

Τον πείραξε η λήψη των φωτογραφιών μας και δεν τον πειράζει η λήψη χιλιάδων φωτογραφιών από χιλιάδες επισκέπτες της «ΣΧΟΛΗΣ ΟΜΗΡΟΥ»; ή τον πείραξε ότι οι φωτογραφίες ΜΙΛΑΝΕ;

Είμαστε εμείς παράνομοι και όχι η εφορία που δεν έχει φροντίσει να βάλει φύλακα στο δημόσιο πια χώρο των 25 στρεμμάτων και όλα τα ευρήματα είναι στην ΔΙΑΘΕΣΗ όλων των επισκεπτών;

Είμαστε εμείς παράνομοι που φωτογραφίσαμε νέα ευρήματα πάνω σε δημόσιο δρόμο & δεν είναι παράνομη η εφορία που έχει και τα δύο μουσεία της Ιθάκης ηθελημένα σε άθλια κατάσταση και ντρέπεται ο καθένας μας να τα δείχνει στους επισκέπτες;

Κατά την λογική του πρέπει να είναι παράνομη η εφορία του, που έχει βάλει στον δημόσιο δρόμο & στην ίδια περιοχή ταμπέλες που οδηγούν στη «ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ» αφού την θεωρεί καινοφανέστατα «Ατεκμηρίωτη».

Προβληματίζεται ο Δ/ντης ποιοι είναι οι αρχαιολόγοι που μας είπαν τις θέσεις τους. Ξέχασε βέβαια ότι από την περιοχή τον τελευταίο χρόνο περνούν δεκάδες αρχαιολόγοι παγκοσμίου κύρους, που έχουν άποψη και ασφαλώς έχουν το δικαίωμα να την πουν. Όσο για την αντισυναδελφική παρατήρηση : ότι είναι γνωστή η άποψη των ανασκαφέων του Αγ. Αθανασίου & ότι δεν έχει πείσει κανένα σοβαρό αρχαιολόγο η ανακοίνωση τους για το Οδυσσειακό Ανάκτορο.. τον παραπέμπουμε στους ίδιους!

Πάντως φαίνεται ότι σοβαρό αρχαιολόγο θεωρεί τον εαυτό του και όχι τους συναδέλφους του αρχαιολόγους καθηγητές του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων που εργάζονται στην Ιθάκη 17 χρόνια.

Ας δούμε λοιπόν την επιστημονική σοβαρότητα του, όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε μαζί μας και με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σαρδελή τον χώρο των ανασκαφών όπου δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι του κάτω απ’το αυτοκίνητο, και μας είπε ότι όλα εδώ είναι Ελληνιστικά & Ρωμαϊκά (Τόση Σοβαρότητα – Τόση Προκατάληψη – Τόσο Καλός Μαθητής;)! Δεν είχε ούτε την επιστημονική περιέργεια και υποχρέωση να τους ρωτήσει τι βρήκαν εκεί στην Σχολή Ομήρου! Ρώτησε για να μάθει;;; Ούτε την άδεια του ΚΑΣ δεν διάβασε;;;

Είναι λοιπόν Ελληνιστική η υπόγεια κρήνη που ο Γερμανός αρχαιολόγος Κνάους (ειδικός στα υδραυλικά έργα αρχαιότητος) την ανακοινώνει ως ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ κρήνη όμοια των Μυκηνών & της Τίρυνθας (σε απόσταση 10 μέτρων από το νέο τείχος);

Είναι λοιπόν Ελληνιστικά τα σκαλοπάτια που οδηγούν στο δεύτερο άνδηρο ενώ κατά μεγάλο Έλληνα αρχαιολόγο είναι Μινωικής εποχής και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) τα αναγνωρίζει ως προϊστορικά;

Είναι Ελληνιστικά τα ευρήματα στο πάνω όροφο στο δωμάτιο με το χαλκουργείο;

Είναι, τέλος, εκτός τόπου και χρόνου η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, που υπογράφει την προγραμματική σύμβαση με την Νομαρχία & το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «ΓΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΔΗΡΑ … ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ»;;;

Όλοι αυτοί και άλλοι τόσοι δεν είναι για εσάς σοβαροί αρχαιολόγοι; Μα ούτε το ΚΑΣ;;; Ούτε η Γ.Γ. του Υπ. Πολιτισμού;

Και τώρα στα δικά μας.

Τον Σύλλογο μας καταγγέλλετε ως Ανεύθυνο & Αναρμόδιο και ότι έχει δημιουργήσει «προβλήματα» σχετικά με την υπόθεση του «ΑΝΑΚΤΟΡΟΥ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» στον Άγιο Αθανάσιο Ιθάκης (Σχολή Ομήρου).(;;;)

ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ λοιπόν ο Σύλλογος μας όταν από την στιγμή της ίδρυσης του έχει δώσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πάνω από 35.000 ευρώ για τις ανασκαφικές έρευνες. (και αυτές τις ημέρες 3000 ευρώ) και για την Απαλλοτρίωση του χώρου 25 στρεμμάτων 50.000 ευρώ όταν το Υπ. Πολιτισμού έδωσε 40.000!

ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ όταν επί έναν χρόνο προσπαθούσε και πετυχε παρά τις τρικλοποδιές της εφορίας σας, να ενισχυθεί οικονομικά το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με 115.000 ευρώ με την παρά πάνω αναφερόμενη προγραμματική σύμβαση.

ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ο Σύλλογος μας όταν η εφορία έχει εγκαταλείψει τελείως την Ιθάκη από εποχής «Κολώνα» και ο Σύλλογος αναγκαζόταν να κάνει συνεχείς διαμαρτυρίες Είμαστε υποχρεωμένοι να σας εγκαλούμε όταν δεν κάνετε το καθήκον σας σαν δημόσιοι υπάλληλοι!

Φαντασθείτε ότι καταγγείλαμε την εφορία σας ότι άργησε 9 ολόκληρους μήνες να ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες της Σχολής Ομήρου κατά την διαδικασία της απαλλοτρίωσης (γιατί άραγε;) και ότι τα σχέδια του έργου για ανάπλαση και επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου Ιθάκης έμειναν στην πολεοδομία για 7 μήνες με αποτέλεσμα να χαθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Όταν η εφορία σας δεν έχει εκτυπώσει ούτε ένα αρχαιολογικό χάρτη της Ιθάκης, ούτε ενημερωτικά φυλλάδια για τα μουσεία.

Όταν έχει μετατρέψει το αρχαιολογικό μουσείο Αργοστολίου σε μουσείο Ομηρικής Ιθάκης με ότι συνεπάγεται αυτό!

Μήπως η εφορία σας πιστεύει ότι βρέθηκε αλλού το Οδυσσειακό Ανάκτορο; Στον Πόρο; Στο Ληξούρι; Στο Φισκάρδο; Στη Σάμη και δεν μας το έχει πει ακόμη;

Για αυτό ο προηγούμενος σας ο κ. Σωτηρίου προσπάθησε να εμποδίσει την τηλεόραση του ΣΚΑΪ να βγάλει στον αέρα την ανακάλυψη για το Οδυσσειακό Ανάκτορο πέρσι. Και μετά από την μετάδοση της είδησης από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκανε σαν να έχασε στο χρηματιστήριο την περιουσία του;!

Εμείς κ. Βασιλάκη δεν ανακοινώσαμε την ανακάλυψη του Οδυσσειακού Ανακτόρου!

Εμείς στηρίζουμε την ανακοίνωση και την προωθούμε! Γιατί είναι αποτέλεσμα αρχαιολογικής έρευνας 16 χρόνων της Αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εμείς πιστεύουμε σ’ αυτούς και όχι σε σας, που έχετε αποδείξει ότι είστε προκατειλημμένοι και εκ προοιμίου εχθροί της Ομηρικής Οδυσσειακής Ιθάκης!

Η ιστορία της εφορίας από εποχής Κολώνα έως σήμερα είναι εχθρική προς την Ιθάκη και σε κάθε περίπτωση προσπαθεί να διαλύσει κυριολεκτικά ότι έχει σχέση με την Ομηρική Ιθάκη.

Ποιος έντιμος στην επιστήμη του αρχαιολόγος θα έδινε άδεια να κτιστούν επαύλεις στην αρχαιολογική περιοχή των Πηλικάτων πάνω στην πρωτοελλαδική ακρόπολη μοναδική στον Ιόνιο χώρο κατά τους Βρετανούς και Έλληνες αρχαιολόγους.

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Κ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ!

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!! Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΛΑΙΣΤΡΥΓΟΝΕΣ!

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ, ΟΤΑΝ Η ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!

Και κάτι τελευταίο!!

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΤΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που απάντησε με ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΩΣΑΤΕ στο Κοινοβούλιο σε επερώτηση του βουλευτή του νομού μας για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης της αρχαιολογικής έρευνας, ότι «ΟΛΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΑ». Στόχος σας ήταν να μην ενισχύσει οικονομικά το Υπουργείο τις ανασκαφικές έρευνες στην Ιθάκη.

ΨΕΥΔΕΣΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΚΗΝΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ!

Σας το αποδείξαμε!

ΥΓ1: Είχαμε πεί ότι η απάντηση μας θα πονέσει! Λυπούμαστε αλλά εσείς επιτεθήκατε στον Σύλλογο Αναίτια και Ανοίκεια παραγνωρίζοντας την ιστορία του και την μεγάλη προσφορά του.

ΥΓ2: Για να είμαστε δίκαιοι η προσωπική σας ευθύνη είναι των τελευταίων 4-5 μηνών αλλά η εφορία δυστυχώς έχει και παρελθόν.

Σπύρος Αρσένης

Πρόεδρος Δ.Σ
Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης.