ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Β. Ιθάκης, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Ιθάκης, συνεχίσθηκαν εντατικά, για μία περίπου εβδομάδα (16-21 Δεκεμβρίου 2018), οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννο Γ. Λώλο, με την συμμετοχή της Δρος Χριστίνας Μαραμπέα, του Δρος Άκη Τσώνου και της συνεργάτιδας Άννας Νοτιά.
Οι εργασίες αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση, επανεξέταση και περαιτέρω τεκμηρίωση του μεγάλου όγκου του αρχαιολογικού υλικού, το οποίο προήλθε από την 20ετή ανασκαφή των Καθηγητών Λίτσας Κοντορλή και Θανάση Παπαδόπουλου στην μείζονα αρχαιολογική θέση του Αγίου Αθανασίου- Σχολής Ομήρου στην βορειοδυτική Ιθάκη, ενώ προωθείται και το έργο της επιλογής κινητών ευρημάτων προς συντήρηση και στην συνέχεια έκθεση στα δύο Μουσεία της νήσου.
Όπως τονίζεται από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Από την εκ νέου θεώρηση του υλικού της ανασκαφής, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παλαιότητα της χρήσης του χώρου: κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήδη, μάλιστα, κατά την Τελική Νεολιθική φάση (4η χιλιετία π.Χ.), ενώ τεκμηριώνουν τον ιδιαίτερο, και πιθανώς πολλαπλό, ρόλο του εντυπωσιακού μνημειακού συγκροτήματος της Σχολής Ομήρου κατά τους ιστορικούς (Ελληνιστικούς-Ρωμαϊκούς) χρόνους, μέσα στο γεωγραφικό-πολιτισμικό πλαίσιο της βορειοδυτικής Ιθάκης.
Η περιοχή αυτή, με το πλήθος των αρχαιολογικών θέσεων και στοιχείων, προβάλλει ως επίκεντρο αρχαίας οικιστικής ανάπτυξης και ακμής επί πολλούς αιώνες και ως πυρήνας των θρυλικών (Οδυσσειακών) παραδόσεων της Ιθάκης.

Τηλέμαχος Καραβίας Ithacanews.gr

ΠΗΛΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 13 ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2018

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα»
H πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της Οδύσσειας, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Archaeology.

«Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ’ της Οδύσσειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής», είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα.

Η ίδια ομάδα δήλωνε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ η ερευνητική ομάδα διερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων με 1-2 στίχους)», χωρίς να παραλείψει να τονίσει την επιφύλαξή της για αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις έως την τελική δημοσίευση της επιγραφής.

1-56-thumb-large


Η πήλινη πλάκα εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή επιφανειακής-γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τριών γερμανικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν γνωστές το καλοκαίρι, το εύρημα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξεχώρισαν το 2018, σύμφωνα με το Archaeology, είναι το ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου ηλικίας 2.400 ετών που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό «άθικτο» ναυάγιο πλοίου, καθώς και οι καταπληκτικές τοιχογραφίες που είδαν το φως στην Πομπηία το 2018, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλης κλίμακας ανασκαφών, που διεξάγονται σε περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της.

Ithacanews.gr

Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ο Σύλλογός μας ζητεί από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από τον σημερινό υπεύθυνο της προγραμματικής σύμβασης που χρηματοδοτεί ο Δήμος Ιθάκης, καθηγητή κ. Λώλο και από την ΛΕ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης να προχωρήσουν:
1. Στην επίσημη ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ της ανωτέρω περίφημης πινακίδας που βρέθηκε προ δωδεκαετίας στην ανασκαφή του Αγίου
Αθανασίου και η οποία απεικονίζει το επεισόδιο του Οδυσσέα με το πλοίο και τις σειρήνες.
– Η φωτογράφηση και ανάλυση της πινακίδας είχε ανατεθεί στο αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης αλλά κατά δήλωση του υπεύθυνου καθηγητή δεν είχε χρονολογηθεί.
– Επίσης είναι γνωστό ότι η ανακάλυψη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού ευρήματος έχει δημοσιευτεί στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Κάδμος» από τους υπεύθυνους ανασκαφείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Κοντορλή και Παπαδόπουλο και από τον Βρετανό ειδικό αρχαιολόγο Τζ. Όουενς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στην πινακίδα πιθανόν να υπάρχει συντομογραφία Γραμμικής γραφής Β’.
2. Στην τοποθέτηση της πινακίδας στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της Ιθάκης.
– Είναι κρίμα το εντυπωσιακό αυτό εύρημα να είναι μέσα σε χαρτοκιβώτιο και να μην γίνεται γνωστό στους επισκέπτες του μουσείου.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν βρεθεί και άλλες δύο πινακίδες σχετικές με την Οδύσσεια για τις οποίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.
Ο σύλλογός μας πιστεύει ότι:
Εάν οι πινακίδες, που βρέθηκαν μέσα στην «κυκλοτερή» κατασκευή που βρίσκεται εντός του ανακτορικού περιβόλου του Οδυσσέα και της Πηνελόπης (όπως ισχυρίζονται οι καθηγητές Κοντορλή και Παπαδόπουλος που ερεύνησαν το χώρο του Αγίου Αθανασίου επί εικοσαετία περίπου), περιέχουν και στοιχεία γραμμικής γραφής Β’, πρόκειται περί σημαντικότατης αρχαιολογικής ανακάλυψης η οποία περιέργως έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»