Έχει κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ των 10 αφηγημάτων που διαμόρφωσαν τον κόσμο, με βάση πρόσφατο αφιέρωμα του BBC. Για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο αποτελεί μια από τις πιο δυνατές ιστορίες, που έχουν ποτέ ειπωθεί, γραφτεί, τραγουδηθεί και κινηματογραφηθεί. Τι γίνεται όμως όταν μια συναρπαστική αρχαία ιστορία, με αμείωτη τη γοητεία της από τη γέννησή της -αιώνες προ Χριστού- μέχρι και σήμερα, συναντά τη ρομποτική τεχνολογία και την εκπαίδευση μέσα από την ψυχαγωγία, με αρκετή δόση χιούμορ;
Η απάντηση βρίσκεται στο θεματικό μυθολογικό πάρκο-μουσείο «Οδύσσεια», που από τον Οκτώβριο του 2019 και ως τον Ιανουάριο του 2020 θα ανοίξει διάπλατα μια «πόρτα» στις περιπέτειες του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης, «ος μάλα πολλά πλάγχθη», ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης τη συναρπαστική ιστορία ενός από τους πιο γνωστούς ήρωες της αρχαιότητας.
Το όλο εγχείρημα θα «τρέξουν» οι εταιρίες παραγωγής «Dream Workers» και «Eksagon Exhibitions», ενώ στην ομάδα εισέρχεται ο παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς, νιώθοντας «σαν παιδί μέσα σε ζαχαροπλαστείο» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μια σειρά από επιτυχημένα πρότζεκτ, με πιο πρόσφατο το θεματικό πάρκο «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι», η ομάδα -με την προσθήκη και του Γιάννη Σερβετά και, όπως και στα προηγούμενα πρότζεκτ, με επιστημονική στήριξη- ξανοίγεται πλέον στις «θάλασσες» στις οποίες περιπλανήθηκε ο Οδυσσέας, κατά το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.
Τρισδιάστατα ρομποτικά ομοιώματα τεράτων και θηρίων
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, Σταύρος Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι ο χώρος που θα στεγάσει το νέο θεματικό πάρκο ακόμη αναζητείται, πρόσθεσε ότι το εμβαδόν του θα είναι παρόμοιο με αυτό που φιλοξένησε τους άθλους του Ηρακλή (2.500 τετραγωνικά) και γνωστοποίησε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν τρισδιάστατα, ρομποτικά ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που συνάντησε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του, τα οποία θα διαθέτουν κίνηση και ήχο.
Δύο διαφορετικά προγράμματα ξενάγησης, για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά
Το ένα πρόγραμμα ξενάγησης, σημείωσε, θα απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και θα είναι προσαρμοσμένο στο γνωστικό τους επίπεδο και το δεύτερο θα «μιλάει τη γλώσσα» των παιδιών που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με κάποια κείμενα από τον Γιάννη Σερβετά σε έμμετρο λόγο και με χιούμορ, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξασφαλίζεται η έντονη και ενεργός συμμετοχή τους.
Πώς και γιατί αποφασίσατε να μπείτε στην ομάδα αυτή; ήταν το πρώτο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον Γιάννη Σερβετά. «Γιατί είμαι σαν μικρό παιδί. Μου αρέσει να ονειρεύομαι, για αυτό το αποφάσισα. Επίσης, συχνά αναρωτιόμαστε: γιατί δεν γίνεται αυτό ή το άλλο, αφού είναι καλό; Έτσι αποφάσισα και εγώ να μπω στη διαδικασία, θαυμάζω τα παιδιά αυτής της ομάδας (σ.σ.Dream Workers/Eksagon), που αντί να μιζεριάσουν μέσα στην κρίση, έκαναν κάτι άλλο, κάτι καλό. Θυμάμαι ακόμη τα μάτια των μικρών παιδιών, όταν έβγαιναν από το προηγούμενο θεματικό πάρκο με τους άθλους του Ηρακλή, τη χαρά τους» λέει και προσθέτει πως είναι πολύ συγκινημένος που μετέχει στο εγχείρημα, «σαν παιδί μέσα σε ζαχαροπλαστείο».
«Η Οδύσσεια με εμπνέει»
Η Οδύσσεια, προσθέτει ο γνωστός παρουσιαστής και συγγραφέας, έχει όλα τα στοιχεία μιας πολύ δυνατής ιστορίας, ενός υπέροχου παραμυθιού. «Διαβάζοντάς την έχω γελάσει, έχω συγκινηθεί… Με εμπνέει, γιατί η ζωή όλων μας είναι ένα ταξίδι και όλοι ψάχνουμε την Ιθάκη μας. Χαίρομαι που όλοι εμείς, όλα αυτά τα παιδικά μυαλά, μαζεύτηκαν μαζί» σημειώνει και συμπληρώνει πως στις ξεναγήσεις για τα μεγαλύτερα παιδιά θα εντάξει και χιουμοριστικά στοιχεία, άλλωστε η Οδύσσεια, παρότι ένα ηρωικό έπος, έχει από μόνη της τέτοια στοιχεία, παρατηρεί, για παράδειγμα τις περιγραφές που αφορούν τους άντρες που κρέμονται κάτω από τα πρόβατα για να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του Κύκλωπα.
«Όπως άλλωστε λέγεται συχνά, δεν υπάρχει κηδεία δίχως γέλιο, το γέλιο είναι παντού, είναι θέμα ισορροπίας» σημειώνει, ενώ ερωτηθείς ποια ραψωδία της Οδύσσειας είναι η αγαπημένη του απαντά πως είναι εκείνη που ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη, χωρίς να γνωρίζει ότι η μάνα του (Αντίκλεια) έχει πεθάνει και συναντά πρώτη την ψυχή του συντρόφου του (Ελπήνορα), που το σώμα του δεν είχε ταφεί ακόμη (και παραμένει άταφο στο νησί της Κίρκης).
Οδυσσέας και νεοέλληνας
Υπάρχουν στοιχεία που οι σύγχρονοι Ελληνες διατηρούν ακόμη κοινά με τον Οδυσσέα; «Νομίζω πως είναι η ναυτοσύνη, η περιπετειώδης φύση, η ανθρωπιά, η συντροφικότητα. Από αυτά τα στοιχεία, άλλα ατόνησαν στη διάρκεια της κρίσης και άλλα τονίστηκαν, αλλά πιστεύω πως τα πράγματα θα έρθουν ξανά σε ισορροπία»καταλήγει ο Γιάννης Σερβετάς.
Σύμφωνα με την ομάδα που το σχεδιάζει, η περιήγηση στο νέο θεματικό πάρκο θα έχει έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και αρκετή δόση χιούμορ και θα αποτελεί μια μοναδική, βιωματική και διδακτική εμπειρία.
Σε κάθε περίπτωση, η συναρπαστική ιστορία με τους 12.110 στίχους στον πυρήνα του Πάρκου, το μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μαζί με την Ιλιάδα, είναι από μόνη της -όπως επισημαίνει η ομάδα- το ευγενέστερο και διδακτικότερο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα, σύμφωνα με έρευνα του ΒΒC, που διεξήχθη ανάμεσα σε 10.000 ακαδημαϊκούς παγκοσμίως -η ομορφότερη και πιο «επιδραστική» ιστορία του κόσμου!
Ένα έργο με μηνύματα διαχρονικής αξίας, για την επιμονή, την υπομονή, την ευφυΐα και την ευρηματικότητα ενός ανθρώπου – συμβόλου, του πολυταξιδεμένου Οδυσσέα, που πήρε τη μοίρα του στα χέρια του, μέχρι τελικά να βρει τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα…
Με στοιχεία από την ΑΠΕ-ΜΠΕ