Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΓΙΝΕΤΑΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Έχει κερδίσει την πρώτη θέση μεταξύ των 10 αφηγημάτων που διαμόρφωσαν τον κόσμο, με βάση πρόσφατο αφιέρωμα του BBC. Για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο αποτελεί μια από τις πιο δυνατές ιστορίες, που έχουν ποτέ ειπωθεί, γραφτεί, τραγουδηθεί και κινηματογραφηθεί. Τι γίνεται όμως όταν μια συναρπαστική αρχαία ιστορία, με αμείωτη τη γοητεία της από τη γέννησή της -αιώνες προ Χριστού- μέχρι και σήμερα, συναντά τη ρομποτική τεχνολογία και την εκπαίδευση μέσα από την ψυχαγωγία, με αρκετή δόση χιούμορ;

Η απάντηση βρίσκεται στο θεματικό μυθολογικό πάρκο-μουσείο «Οδύσσεια», που από τον Οκτώβριο του 2019 και ως τον Ιανουάριο του 2020 θα ανοίξει διάπλατα μια «πόρτα» στις περιπέτειες του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης, «ος μάλα πολλά πλάγχθη», ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης τη συναρπαστική ιστορία ενός από τους πιο γνωστούς ήρωες της αρχαιότητας.

Το όλο εγχείρημα θα «τρέξουν» οι εταιρίες παραγωγής «Dream Workers» και «Eksagon Exhibitions», ενώ στην ομάδα εισέρχεται ο παρουσιαστής και συγγραφέας Γιάννης Σερβετάς, νιώθοντας «σαν παιδί μέσα σε ζαχαροπλαστείο» όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της μια σειρά από επιτυχημένα πρότζεκτ, με πιο πρόσφατο το θεματικό πάρκο «Ηρακλής-Οι 12 Άθλοι», η ομάδα -με την προσθήκη και του Γιάννη Σερβετά και, όπως και στα προηγούμενα πρότζεκτ, με επιστημονική στήριξη- ξανοίγεται πλέον στις «θάλασσες» στις οποίες περιπλανήθηκε ο Οδυσσέας, κατά το περιπετειώδες ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη.

Τρισδιάστατα ρομποτικά ομοιώματα τεράτων και θηρίων

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Eksagon Exhibitions, Σταύρος Κωνσταντινίδης, επισήμανε ότι ο χώρος που θα στεγάσει το νέο θεματικό πάρκο ακόμη αναζητείται, πρόσθεσε ότι το εμβαδόν του θα είναι παρόμοιο με αυτό που φιλοξένησε τους άθλους του Ηρακλή (2.500 τετραγωνικά) και γνωστοποίησε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχουν τρισδιάστατα, ρομποτικά ομοιώματα των θηρίων και των τεράτων που συνάντησε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του, τα οποία θα διαθέτουν κίνηση και ήχο.

Δύο διαφορετικά προγράμματα ξενάγησης, για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Το ένα πρόγραμμα ξενάγησης, σημείωσε, θα απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού και θα είναι προσαρμοσμένο στο γνωστικό τους επίπεδο και το δεύτερο θα «μιλάει τη γλώσσα» των παιδιών που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με κάποια κείμενα από τον Γιάννη Σερβετά σε έμμετρο λόγο και με χιούμορ, ώστε να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον και να εξασφαλίζεται η έντονη και ενεργός συμμετοχή τους.

Πώς και γιατί αποφασίσατε να μπείτε στην ομάδα αυτή; ήταν το πρώτο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον Γιάννη Σερβετά. «Γιατί είμαι σαν μικρό παιδί. Μου αρέσει να ονειρεύομαι, για αυτό το αποφάσισα. Επίσης, συχνά αναρωτιόμαστε: γιατί δεν γίνεται αυτό ή το άλλο, αφού είναι καλό; Έτσι αποφάσισα και εγώ να μπω στη διαδικασία, θαυμάζω τα παιδιά αυτής της ομάδας (σ.σ.Dream Workers/Eksagon), που αντί να μιζεριάσουν μέσα στην κρίση, έκαναν κάτι άλλο, κάτι καλό. Θυμάμαι ακόμη τα μάτια των μικρών παιδιών, όταν έβγαιναν από το προηγούμενο θεματικό πάρκο με τους άθλους του Ηρακλή, τη χαρά τους» λέει και προσθέτει πως είναι πολύ συγκινημένος που μετέχει στο εγχείρημα, «σαν παιδί μέσα σε ζαχαροπλαστείο».

«Η Οδύσσεια με εμπνέει»

Η Οδύσσεια, προσθέτει ο γνωστός παρουσιαστής και συγγραφέας, έχει όλα τα στοιχεία μιας πολύ δυνατής ιστορίας, ενός υπέροχου παραμυθιού. «Διαβάζοντάς την έχω γελάσει, έχω συγκινηθεί… Με εμπνέει, γιατί η ζωή όλων μας είναι ένα ταξίδι και όλοι ψάχνουμε την Ιθάκη μας. Χαίρομαι που όλοι εμείς, όλα αυτά τα παιδικά μυαλά, μαζεύτηκαν μαζί» σημειώνει και συμπληρώνει πως στις ξεναγήσεις για τα μεγαλύτερα παιδιά θα εντάξει και χιουμοριστικά στοιχεία, άλλωστε η Οδύσσεια, παρότι ένα ηρωικό έπος, έχει από μόνη της τέτοια στοιχεία, παρατηρεί, για παράδειγμα τις περιγραφές που αφορούν τους άντρες που κρέμονται κάτω από τα πρόβατα για να ξεγλιστρήσουν από τα χέρια του Κύκλωπα.

«Όπως άλλωστε λέγεται συχνά, δεν υπάρχει κηδεία δίχως γέλιο, το γέλιο είναι παντού, είναι θέμα ισορροπίας» σημειώνει, ενώ ερωτηθείς ποια ραψωδία της Οδύσσειας είναι η αγαπημένη του απαντά πως είναι εκείνη που ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον Άδη, χωρίς να γνωρίζει ότι η μάνα του (Αντίκλεια) έχει πεθάνει και συναντά πρώτη την ψυχή του συντρόφου του (Ελπήνορα), που το σώμα του δεν είχε ταφεί ακόμη (και παραμένει άταφο στο νησί της Κίρκης).

Οδυσσέας και νεοέλληνας

Υπάρχουν στοιχεία που οι σύγχρονοι Ελληνες διατηρούν ακόμη κοινά με τον Οδυσσέα; «Νομίζω πως είναι η ναυτοσύνη, η περιπετειώδης φύση, η ανθρωπιά, η συντροφικότητα. Από αυτά τα στοιχεία, άλλα ατόνησαν στη διάρκεια της κρίσης και άλλα τονίστηκαν, αλλά πιστεύω πως τα πράγματα θα έρθουν ξανά σε ισορροπία»καταλήγει ο Γιάννης Σερβετάς.

Σύμφωνα με την ομάδα που το σχεδιάζει, η περιήγηση στο νέο θεματικό πάρκο θα έχει έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και αρκετή δόση χιούμορ και θα αποτελεί μια μοναδική, βιωματική και διδακτική εμπειρία.

Σε κάθε περίπτωση, η συναρπαστική ιστορία με τους 12.110 στίχους στον πυρήνα του Πάρκου, το μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μαζί με την Ιλιάδα, είναι από μόνη της -όπως επισημαίνει η ομάδα- το ευγενέστερο και διδακτικότερο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα κείμενα, σύμφωνα με έρευνα του ΒΒC, που διεξήχθη ανάμεσα σε 10.000 ακαδημαϊκούς παγκοσμίως -η ομορφότερη και πιο «επιδραστική» ιστορία του κόσμου!

Ένα έργο με μηνύματα διαχρονικής αξίας, για την επιμονή, την υπομονή, την ευφυΐα και την ευρηματικότητα ενός ανθρώπου – συμβόλου, του πολυταξιδεμένου Οδυσσέα, που πήρε τη μοίρα του στα χέρια του, μέχρι τελικά να βρει τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα…

Με στοιχεία από την ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ithacanews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ – ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ

Τη Δευτέρα 18/3/2019 επισκέφτηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης, όπου ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποτελούμενη από τον Καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου κ. Γιάννο Λώλο, τη Δρα Αρχαιολογίας κ. Χριστίνα Μαραμπέα, και τον Δρα Αρχαιολογίας κ. Κωνσταντίνο Τσώνο συνέχιζε (για 4η φορά φέτος στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης) τη συστηματική επιστημονική μελέτη των ευρημάτων της περιοχής της Σχολής Ομήρου, που η αρχαιολογική σκαπάνη των ανασκαφέων του Καθηγητή κ. Αθανάσιου Παπαδόπουλου και της αείμνηστης κ. Λ. Κοντορλή έφερε στην επιφάνεια.

Με εντυπωσίασε ο τεράστιος όγκος των προς μελέτη και αξιολόγηση αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και η μεθοδολογία της καταγραφής και της αξιολόγησής τους που ακολουθούσε η συγκεκριμένη ομάδα των αρχαιολόγων. Άλλωστε, τον βαθμό αυτής της επιστημονικής εργασίας την εγγυάται τόσο το επιστημονικό κύρος του επικεφαλής της ομάδας Καθηγητή κ. Λώλου όσο και των συνεργατών του, αρχαιολόγων με σημαντική επιστημονική δραστηριότητα.

Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της εργασίας τους μπορεί κανείς να παραπέμψει στο δελτίο τύπου που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στο οποίο μεταξύ των άλλων σημειώνουν τα εξής: «Από την εκ νέου θεώρηση του υλικού της ανασκαφής, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παλαιότητα της χρήσης του χώρου κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήδη, μάλιστα, κατά την Τελική Νεολιθική φάση (4η χιλιετία π.Χ.), ενώ τεκμηριώνουν τον ιδιαίτερο, και πιθανώς πολλαπλό, ρόλο του εντυπωσιακού μνημειακού συγκροτήματος της Σχολής Ομήρου κατά τους ιστορικούς (Ελληνιστικούς-Ρωμαϊκούς) χρόνους, μέσα στο γεωγραφικό-πολιτισμικό πλαίσιο της βορειοδυτικής Ιθάκης. Η περιοχή αυτή, με το πλήθος των αρχαιολογικών θέσεων και στοιχείων, προβάλλει ως επίκεντρο αρχαίας οικιστικής ανάπτυξης και ακμής επί πολλούς αιώνες και ως πυρήνας των θρυλικών (Οδυσσειακών) παραδόσεων της Ιθάκης».

Από το ανωτέρω απόσπασμα του δελτίου τύπου εύλογα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο χώρος αυτός κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους συνεχώς και επομένως και κατά την περίοδο που έδρασε ο βασιλιάς της Ιθάκης Οδυσσέας αλλά και κατά τα Ομηρικά χρόνια. Επίσης, αποστομώνει αφενός τις απόψεις και αντιλήψεις παλαιότερων αρχαιολόγων που ήταν προκατειλημμένοι, γιατί απαξιούσαν να επισκεφτούν τον χώρο και να μιλήσουν με τους υπευθύνους Καθηγητές των ανασκαφών και αφετέρου νεώτερων, που προφανώς επηρεασμένοι από τους πρώτους και χωρίς να μελετήσουν σε βάθος τον χώρο και τα ευρήματα, έτρεχαν επιπολαίως να υιοθετήσουν απόψεις που δεν ευσταθούν.

Ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής για την προστασία και ανάδειξη της Ομηρικής Ιθάκης επιθυμώ να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους συγκεκριμένους αρχαιολόγους για τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλουν για να μελετήσουν και να αξιολογήσουν όλον αυτόν τον τεράστιο όγκο των ευρημάτων, που τα σπουδαιότερα εξ αυτών θα κοσμήσουν αργότερα τις προθήκες των Αρχαιολογικών Μουσείων της Ιθάκης.

Η Ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας καθώς και οι εργασίες της περίφραξης του αρχαιολογικού Χώρου που σε λίγες ημέρες αρχίζει, αλλά και οι εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας για την αξιοποίησή που θα ακολουθήσουν, θα προβάλλουν, έτι περισσότερο, την ΙΘΑΚΗ, τον τόπο αυτόν που έχει αναδειχθεί ως Παγκόσμιο Σύμβολο του ΝΟΣΤΟΥ, της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ και του ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ.

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΚΑΡΑΝΤΖΗΣ

π. Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

ithacanews.gr

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ ΦΑΝΗΣ ΚΑΚΡΙΔΗΣ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κατέχοντας θέση ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο σπουδαίος φιλόλογος και φίλος της Ομηρικής Ιθάκης Φάνης Κακριδής, υιός του επίσης σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή.

Ο Φάνης Κακριδής γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Προερχόταν από μία επιστημονική οικογένεια, φιλολογική για την ακρίβεια. Ο πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κακριδής, η μητέρα του Όλγα επίσης φιλόλογος, η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης Κακριδής επίσης, φιλόλογοι.

Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Μαγεντίας και Τυβίγγης, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα (1959-1964).

Το 1964, εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε ως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως το 2000.

Επιστημονικά, ο Κακριδής ασχολήθηκε με την επική ποίηση, και με το Αττικό δράμα, λιγότερο με την Τραγωδία, περισσότερο με την Κωμωδία του Αριστοφάνη. Ηταν επι χρόνια Πρόεδρος του Κεντρου Οδυσσειακών Σπουδών με έδρα την Ιθάκη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 012A


Ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα. Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου.

Πίστευε, ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά το διορισμό τους. Έτσι, μεταφράζει ξένα βιβλία χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, κάνει ομιλίες και μαθήματα, και αρθρογραφεί.

Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.

σάρωση0127

ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ: Η ΑΠΩΛΕΙΑ
Πέρασε τον Αχέροντα σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2019, ο διακεκριμένος φιλόλογος, ομηριστής, για έντεκα χρόνια Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών και αφοσιωμένος φίλος της Ιθάκης Φάνης Ι. Κακριδής.

Η προσφορά του στο Κέντρο ήταν πλούσια και γενναιόδωρη. Στη διάρκεια της προεδρίας του οργανώθηκαν στην Ιθάκη τρία διεθνή συνέδρια «για την Οδύσσεια», στα οποία προσήλκυσε σημαντινούς ομηριστές από το διεθνή χώρο, εκδόθηκαν οι τρεις τόμοι των Πρακτικών (Ευχήν Οδυσσεί, Ιθάκη 1993, Ομηρικά, Ιθάκη 1996, Έρανος, Ιθάκη 2000), ενώ παράλληλα οργανώθηκαν δέκα Σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας με συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Η απόφασή του να δωρίσει στο Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών της Ιθάκης το ομηρικό τμήμα της βιβλιοθήκης του Ιωάννη Κακριδή καθώς και προσωπικά του βιβλία φανερώνει την ουσιαστική σχέση που τον συνέδεε με το Κέντρο και την Ιθάκη.

Εκείνοι που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, να απολαύσουν τον χαρισματικό λόγο του και την εμπνευσμένη διδασκαλία του, θα τον θυμούνται για πάντα. Για τους άλλους θα μένει παρών με το σημαντικό πλούσιο έργο του.

Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του Κέντρου, τιμώντας τη μνήμη του θα καταθέσουμε, αντί άλλης προσφοράς, δωρεές στο Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών (Εθνική Τράπεζα, υποκατάστημα Ιθάκης, 356/29600012) το οποίο με αυταπάρνηση και ζήλο υπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου
Μενέλαος Χριστόπουλος
Η Γενική Γραμματέας
Μάχη Παϊζη – Αποστολοπούλου

Ithacanews.gr

ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης Β. Ιθάκης, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Δήμο Ιθάκης, συνεχίσθηκαν εντατικά, για μία περίπου εβδομάδα (16-21 Δεκεμβρίου 2018), οι εργασίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Γιάννο Γ. Λώλο, με την συμμετοχή της Δρος Χριστίνας Μαραμπέα, του Δρος Άκη Τσώνου και της συνεργάτιδας Άννας Νοτιά.
Οι εργασίες αφορούν στην αποτελεσματική διαχείριση, επανεξέταση και περαιτέρω τεκμηρίωση του μεγάλου όγκου του αρχαιολογικού υλικού, το οποίο προήλθε από την 20ετή ανασκαφή των Καθηγητών Λίτσας Κοντορλή και Θανάση Παπαδόπουλου στην μείζονα αρχαιολογική θέση του Αγίου Αθανασίου- Σχολής Ομήρου στην βορειοδυτική Ιθάκη, ενώ προωθείται και το έργο της επιλογής κινητών ευρημάτων προς συντήρηση και στην συνέχεια έκθεση στα δύο Μουσεία της νήσου.
Όπως τονίζεται από την ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Από την εκ νέου θεώρηση του υλικού της ανασκαφής, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνουν την παλαιότητα της χρήσης του χώρου: κατά τους προϊστορικούς χρόνους, ήδη, μάλιστα, κατά την Τελική Νεολιθική φάση (4η χιλιετία π.Χ.), ενώ τεκμηριώνουν τον ιδιαίτερο, και πιθανώς πολλαπλό, ρόλο του εντυπωσιακού μνημειακού συγκροτήματος της Σχολής Ομήρου κατά τους ιστορικούς (Ελληνιστικούς-Ρωμαϊκούς) χρόνους, μέσα στο γεωγραφικό-πολιτισμικό πλαίσιο της βορειοδυτικής Ιθάκης.
Η περιοχή αυτή, με το πλήθος των αρχαιολογικών θέσεων και στοιχείων, προβάλλει ως επίκεντρο αρχαίας οικιστικής ανάπτυξης και ακμής επί πολλούς αιώνες και ως πυρήνας των θρυλικών (Οδυσσειακών) παραδόσεων της Ιθάκης.

Τηλέμαχος Καραβίας Ithacanews.gr

ΠΗΛΙΝΗ ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 13 ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2018

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα»
H πήλινη πλάκα που διασώζει 13 στίχους της Οδύσσειας, η οποία βρέθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην Αρχαία Ολυμπία, συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο με τις δέκα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2018, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το έγκυρο αμερικανικό περιοδικό Archaeology.

«Η επιγραφή στην πήλινη πλάκα που βρέθηκε σε θέση με ρωμαϊκά κατάλοιπα σε μικρή απόσταση από το Ιερό της Ολυμπίας, διασώζει τους πρώτους 13 στίχους της Ραψωδίας ξ’ της Οδύσσειας και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει ως τώρα η ερευνητική ομάδα, αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των στίχων αυτών, σε κάθε περίπτωση των στίχων 1-8, αλλά και των στίχων 9-13, εφόσον επαληθευτεί η προκαταρκτική χρονολόγηση της επιγραφής», είχε διευκρινίσει, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Ιούλιο, με ανακοίνωσή της, η ερευνητική ομάδα.

Η ίδια ομάδα δήλωνε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απόσπασμα της Οδύσσειας σε πήλινη πλάκα, ενώ η ερευνητική ομάδα διερευνά το ενδεχόμενο να πρόκειται για το παλαιότερο κείμενο ομηρικών επών που έχει βρεθεί στον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων με 1-2 στίχους)», χωρίς να παραλείψει να τονίσει την επιφύλαξή της για αυτές τις πρώτες εκτιμήσεις έως την τελική δημοσίευση της επιγραφής.

1-56-thumb-large


Η πήλινη πλάκα εντοπίστηκε κατά τη διεξαγωγή επιφανειακής-γεωαρχαιολογικής έρευνας, στο πλαίσιο του τριετούς ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας», που πραγματοποιείται σε θέσεις γύρω από το ιερό υπό τη διεύθυνση της δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και τριών γερμανικών πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν γνωστές το καλοκαίρι, το εύρημα μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ.

Άλλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που ξεχώρισαν το 2018, σύμφωνα με το Archaeology, είναι το ναυάγιο ενός ελληνικού εμπορικού πλοίου ηλικίας 2.400 ετών που εντοπίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο αποτελεί πλέον το αρχαιότερο γνωστό «άθικτο» ναυάγιο πλοίου, καθώς και οι καταπληκτικές τοιχογραφίες που είδαν το φως στην Πομπηία το 2018, κατά τη διάρκεια των πρώτων μεγάλης κλίμακας ανασκαφών, που διεξάγονται σε περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της.

Ithacanews.gr

Η ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΕ ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ο Σύλλογός μας ζητεί από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγκεκριμένα από τον σημερινό υπεύθυνο της προγραμματικής σύμβασης που χρηματοδοτεί ο Δήμος Ιθάκης, καθηγητή κ. Λώλο και από την ΛΕ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας & Ιθάκης να προχωρήσουν:
1. Στην επίσημη ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΣΗ της ανωτέρω περίφημης πινακίδας που βρέθηκε προ δωδεκαετίας στην ανασκαφή του Αγίου
Αθανασίου και η οποία απεικονίζει το επεισόδιο του Οδυσσέα με το πλοίο και τις σειρήνες.
– Η φωτογράφηση και ανάλυση της πινακίδας είχε ανατεθεί στο αρμόδιο εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Κρήτης αλλά κατά δήλωση του υπεύθυνου καθηγητή δεν είχε χρονολογηθεί.
– Επίσης είναι γνωστό ότι η ανακάλυψη του σπουδαίου αυτού αρχαιολογικού ευρήματος έχει δημοσιευτεί στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Κάδμος» από τους υπεύθυνους ανασκαφείς καθηγητές του Πανεπιστημίου Κοντορλή και Παπαδόπουλο και από τον Βρετανό ειδικό αρχαιολόγο Τζ. Όουενς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι στην πινακίδα πιθανόν να υπάρχει συντομογραφία Γραμμικής γραφής Β’.
2. Στην τοποθέτηση της πινακίδας στις προθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της Ιθάκης.
– Είναι κρίμα το εντυπωσιακό αυτό εύρημα να είναι μέσα σε χαρτοκιβώτιο και να μην γίνεται γνωστό στους επισκέπτες του μουσείου.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν βρεθεί και άλλες δύο πινακίδες σχετικές με την Οδύσσεια για τις οποίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση.
Ο σύλλογός μας πιστεύει ότι:
Εάν οι πινακίδες, που βρέθηκαν μέσα στην «κυκλοτερή» κατασκευή που βρίσκεται εντός του ανακτορικού περιβόλου του Οδυσσέα και της Πηνελόπης (όπως ισχυρίζονται οι καθηγητές Κοντορλή και Παπαδόπουλος που ερεύνησαν το χώρο του Αγίου Αθανασίου επί εικοσαετία περίπου), περιέχουν και στοιχεία γραμμικής γραφής Β’, πρόκειται περί σημαντικότατης αρχαιολογικής ανακάλυψης η οποία περιέργως έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΥΒΑΡΑ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ΟΔΥΣΣΕΙΑ 2018, που οργανώνουν οι σύλλογοι «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» και «ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Ιθάκης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Χρήστου Κουβαρά την Κυριακή 28 Οκτωβρίου το απόγευμα και ώρα 18:30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο.
Το βιβλίο που έχει τίτλο «ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΕΠΙ ΤΟΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ» παρουσιάζει με απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο την σύμπτωση της Ομηρικής με την σημερινή Ιθάκη. Την παρουσίαση θα κάνει ο Κ. Καρκανιάς Πρόεδρος του Συλλόγου «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ», ο οποίος και εξέδωσε το βιβλίο επί τη ευκαιρία των φετινών ΟΔΥΣΣΕΙΩΝ. Ο συγγραφέας Χρήστος Κουβαράς θα συμπληρώσει και θα παρουσιάσει και πολλές κατατοπιστικές φωτογραφίες, προϊόν δικής του επιτόπιας έρευνας. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του Δήμου Ιθάκης. Θυμίζουμε ότι οι εκδηλώσεις που γίνονται από 21 – 31 Οκτωβρίου για δεύτερη φορά φέτος εκτός από τη προφανή εκπαιδευτική τους σημασία στοχεύουν και στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του νησιού.

ΒΡΕΘΗΚΕ «ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ» ΣΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ!!!!

Στην ανακάλυψη αυτού που πιστεύεται ως το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο πλοίου προχώρησαν οι αρχαιολόγοι στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, το ηλικίας πλέον των 2.400 ετών σκαρί παρέμεινε σε βάθος περίπου 2 χλμ και εξακολουθεί να βρίσκεται σε άριστη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Guardian, το πλοίο των 23 μέτρων, που θεωρείται αρχαίο ελληνικό και είναι παρόμοιο με το σκάφος του Οδυσσέα, όπως τουλάχιστον αυτό απεικονίζεται σε αρχαίο αγγείο, ανακαλύφθηκε με τους ιστούς, τα πηδάλια και τα κουπιά του σε βάθος 2 χλμ. Και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ήταν η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που το διατήρησε στην άριστή του κατάσταση.

«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από την κλασσική περίοδο έως σήμερα και βρίσκεται κάτω από σχεδόν 2 χλμ θαλασσινού νερού ήταν κάτι που ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι εφικτό», δήλωσε ο καθηγητής Τζον Άνταμς, αντίληψή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό και μάλιστα πανομοιότυπο με εκείνο που απεικονίζεται στο περίφημο «Βάζο Σειρήνων» που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ειδικότερα, αυτό το αριστούργημα κεραμικής, που θεωρείται αντίστοιχης περιόδου με το σκάφος, απεικονίζει το πλοίο του Οδυσσέα όταν ο ήρωας του Τρωικού Πολέμου δέθηκε στο κατάρτι για να ακούσει το σαγηνευτικό τραγούδι των Σειρήνων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής στην Ιθάκη, μετά την άλωση της Τροίας.

Τα ευρήματα των αρχαιολόγων, που περιλαμβάνουν περισσότερα από 60 ναυάγια από την κλασσική περίοδο, τη ρωμαϊκή εποχή έως και το 17ο αιώνα, στο πλαίσιο της τριετούς αποστολής θα προβληθούν σε μια ταινία ντοκιμαντέρ που πρόκειται να προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη.
Δείτε το βίντεο:


Ithacanews.gr

ΤΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΛΕΙ Η ΙΘΑΚΗ!

Στα πλαίσια της στρατηγικής κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Ιθάκης και σε συνδυασμό με την πάγια θέση της σύνδεσης του νησιού με την ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ και τον ΟΔΥΣΣΕΑ, ως βασικού συστατικού της πολιτισμικής μας ταυτότητας, η Δημοτική Αρχή Ιθάκης έχει εκπονήσει και δρομολογήσει μια σειρά συγκεκριμένων ενεργειών.

Μέρος των οποίων αφορά στην επανενεργοποίηση των αρχαιολογικών ανασκαφών, την αναβάθμιση των Μουσείων, των ομηρικών θέσεων και των αρχαιολογικών χώρων της Ιθάκης και την πάσης φύσεως ισχυροποίηση της διε-επιστημονικής παρουσίας των ειδικών περί τα Οδυσσειακά στο νησί μας. Με αφορμή την πρόσφατη εισήγηση της Επιτροπής του Υπ. Παιδείας για τη συγχώνευση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με το ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, η Δημοτική Αρχή Ιθάκης προτείνει την ίδρυση ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΈΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ στον ΔΗΜΟ ΙΘΑΚΗΣ. Η Ιθάκη έχει συνδεθεί με τον ξακουστό βασιλιά Οδυσσέα ήδη από την αρχαιότητα, μέσα από τα Ομηρικά Έπη.

Για το λόγο αυτό, η ΙΘΑΚΗ, ως φυσικός τόπος, αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων ήδη από τον 19ο αιώνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ευρήματα ήδη από την προϊστορική περίοδο, ενώ τα ευρήματα της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου είναι εντυπωσιακά και σπάνια στον ελλαδικό χώρο, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ενός μεγάλου πλήθους κοινού και ειδικών σε διεθνές επίπεδο.

Οι ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί όλο αυτό το διάστημα έχουν φέρει στο φως σημαντικές αρχαιότητες, εξαιρετικά δείγματα της τέχνης των προγόνων μας και της τεχνογνωσίας τους. Κάποια εξ’ αυτών εκτίθενται στα δύο Αρχαιολογικά Μουσεία που λειτουργούν στο νησί. Και μόνον η λειτουργία δύο Μουσείων σε ένα νησί με μικρή έκταση όπως η Ιθάκη, είναι ενδεικτική της σημασίας που έχει η ιστορία του νησιού και τα μέχρι τώρα ευρήματα.

Στο πλαίσιο της επαναδιαμόρφωσης του ανώτατου εκπαιδευτικού χάρτη της Ελλάδας, θεωρούμε την συγκυρία ιδανική για να προτείνουμε το νησί της Ιθάκης ως συμβολική, αλλά και φυσική έδρα ενός ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ του ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ. Σε άμεση συνεργασία με άλλα καινοτόμα τμήματα του ίδιου Πανεπιστημίου, όπως το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας & Πληροφορικής, ή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, τα Μουσεία της Ιθάκης μπορούν να καταστούν κατά πρότυπο τρόπο διαδικτυακά μέσα από πλατφόρμες τρισδιάστατης απεικόνισης και εικονικής περιήγησης, έτσι ώστε οι φοιτητές και οι μελετητές να έχουν άμεση επαφή με το αντικείμενο της μελέτης τους, ενώ παράλληλα θα βλέπουν τα στάδια ενός αρχαίου αντικειμένου από την εύρεσή του μέχρι την έκθεσή του στο Μουσείο.

Ο Δήμαρχος Ιθάκης

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ

ΝΕΟ ΔΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ & ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Κατά τις αρχαιρεσίες του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» που έγιναν στις 15 Οκτωβρίου 2017, για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου, εξελέγησαν σύμφωνα με το καταστατικό για την επόμενη τριετία ως μέλη του Δ.Σ. οι: Σπύρος Αρσένης, Γεράσιμος Παξινός, Πελαγία Κάραλη, Γεράσιμος Μαρούδας και Ιωάννης Ανδριανάτος.

  • Επίσης, παμψηφεί ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος ο καθηγητής Νίκος Αλεξανδρόπουλος ο οποίος θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
  • Ακόμη ομόφωνα ανακηρύχθηκαν μεγάλοι ευεργέτες του συλλόγου οι: Δημήτρης Παΐζης – Δανιάς, για την τεράστια συγγραφική του προσφορά υπέρ του συλλόγου και ο Αντώνης Αγγ. Σφυρής, για την δωρεάν διάθεση οικίας του στην Ιθάκη για γραφεία και την στέγαση της δανειστικής ομηρικής βιβλιοθήκης του συλλόγου επί μιαν δεκαπενταετία.
  • Στην ίδια γενική συνέλευση εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης του Δ.Σ. και ο οικονομικός απολογισμός της προηγούμενης τριετίας και ακόμη ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
  1. Να αναληφθεί δράση για την δημιουργία του «Οδυσσειακού Κέντρου» στην Ιθάκη.
  2. Να γίνει πρόταση στα Κοινωφελή Ιδρύματα Νιάρχου και Λάτση για την χρηματοδότηση των μελλοντικών ανασκαφών στην Ιθάκη στις θέσεις «Σχολή Ομήρου» και «Αλαλκομενές»
  3. Να συνεχιστεί η προσπάθεια για την κατασκευή της εικαστικής σύνθεσης για την «Ομηρική Πηνελόπη»
  4. Να ζητηθεί από την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από την ΛΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων η χρονολόγηση της πινακίδας με «οδυσσειακή παράσταση», που βρέθηκε στις ανασκαφές στη Σχολή Ομήρου και που δημοσιεύτηκε στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «ΚΑΔΜΟΣ» και των ορειχάλκινων τριπόδων που βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο Σταυρού.
  5. Ορίζει εκπρόσωπο του συλλόγου στην Αθήνα τον ομηριστή Γιώργο Σαραντίτη και στην Πάτρα τον καθηγητή Σταύρο Παπαμαρινόπουλο.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΠΎΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

πρ. Δήμαρχος Ιθάκης