Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, κατέχοντας θέση ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο σπουδαίος φιλόλογος και φίλος της Ομηρικής Ιθάκης Φάνης Κακριδής, υιός του επίσης σπουδαίου κλασικιστή Ιωάννη Κακριδή.
Ο Φάνης Κακριδής γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Προερχόταν από μία επιστημονική οικογένεια, φιλολογική για την ακρίβεια. Ο πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κακριδής, η μητέρα του Όλγα επίσης φιλόλογος, η αδελφή του Ελένη και ο παππούς του, Θεοφάνης Κακριδής επίσης, φιλόλογοι.
Σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και εν συνεχεία στο Πανεπιστήμιο της Μαγεντίας και Τυβίγγης, όπου και υπηρέτησε ως λέκτορας για την αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα (1959-1964).
Το 1964, εκλέχτηκε καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου και υπηρέτησε ως το 1982, με μια διακοπή στα χρόνια της δικτατορίας, όταν απολύθηκε. Ακολουθούν θητείες στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, και τελικά πάλι στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ως το 2000.
Επιστημονικά, ο Κακριδής ασχολήθηκε με την επική ποίηση, και με το Αττικό δράμα, λιγότερο με την Τραγωδία, περισσότερο με την Κωμωδία του Αριστοφάνη. Ηταν επι χρόνια Πρόεδρος του Κεντρου Οδυσσειακών Σπουδών με έδρα την Ιθάκη.
Ο Φάνης Κακριδής δεν περιορίστηκε στην ακαδημαϊκή διδασκαλία και έρευνα. Ενδιαφέρθηκε για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής, ιδιαίτερα για το πρόβλημα των αναλυτικών προγραμμάτων και της ειδικής διδακτικής του αρχαίου κόσμου.
Πίστευε, ότι το χρέος του ακαδημαϊκού δασκάλου απέναντι στους φοιτητές του δεν τελειώνει την ημέρα που αποφοιτούν, αλλά συνεχίζεται και μετά το διορισμό τους. Έτσι, μεταφράζει ξένα βιβλία χρήσιμα στους εκπαιδευτικούς, κάνει ομιλίες και μαθήματα, και αρθρογραφεί.
Τελευταίο του έργο η Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, που προορίζεται για καθηγητές και μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης.
ΦΑΝΗΣ Ι. ΚΑΚΡΙΔΗΣ: Η ΑΠΩΛΕΙΑ
Πέρασε τον Αχέροντα σήμερα, 8 Ιανουαρίου 2019, ο διακεκριμένος φιλόλογος, ομηριστής, για έντεκα χρόνια Πρόεδρος του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών και αφοσιωμένος φίλος της Ιθάκης Φάνης Ι. Κακριδής.
Η προσφορά του στο Κέντρο ήταν πλούσια και γενναιόδωρη. Στη διάρκεια της προεδρίας του οργανώθηκαν στην Ιθάκη τρία διεθνή συνέδρια «για την Οδύσσεια», στα οποία προσήλκυσε σημαντινούς ομηριστές από το διεθνή χώρο, εκδόθηκαν οι τρεις τόμοι των Πρακτικών (Ευχήν Οδυσσεί, Ιθάκη 1993, Ομηρικά, Ιθάκη 1996, Έρανος, Ιθάκη 2000), ενώ παράλληλα οργανώθηκαν δέκα Σεμινάρια Ομηρικής Φιλολογίας με συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Η απόφασή του να δωρίσει στο Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών της Ιθάκης το ομηρικό τμήμα της βιβλιοθήκης του Ιωάννη Κακριδή καθώς και προσωπικά του βιβλία φανερώνει την ουσιαστική σχέση που τον συνέδεε με το Κέντρο και την Ιθάκη.
Εκείνοι που είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, να απολαύσουν τον χαρισματικό λόγο του και την εμπνευσμένη διδασκαλία του, θα τον θυμούνται για πάντα. Για τους άλλους θα μένει παρών με το σημαντικό πλούσιο έργο του.
Εμείς, τα μέλη και οι φίλοι του Κέντρου, τιμώντας τη μνήμη του θα καταθέσουμε, αντί άλλης προσφοράς, δωρεές στο Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών (Εθνική Τράπεζα, υποκατάστημα Ιθάκης, 356/29600012) το οποίο με αυταπάρνηση και ζήλο υπηρέτησε από τη θέση του Προέδρου.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου
Μενέλαος Χριστόπουλος
Η Γενική Γραμματέας
Μάχη Παϊζη – Αποστολοπούλου