ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ                                 Ιθάκη,  20  Ιανουαρίου 2008
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»                                                                        Αρ. Πρωτ.: 1

Προς:
Τον αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού
κ. Μιχάλη Λιάπη

Κοιν/ση:

  • Γενικό Γραμματέα Υπ. Πολιτισμού
  • Γενική Δ/νση Αρχαιοτήτων
  • ΛΕ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων
  • Βουλευτή Κεφ/νίας & Ιθάκης
  • Νομάρχη Κεφ/νίας & Ιθάκης
  • Έπαρχο Ιθάκης
  • Δήμαρχο Ιθάκης
  • Αρχαιολογική Σχολή Παν/μίου Ιωαννίνω

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατ’ αρχάς σας ευχόμαστε Καλή & Δημιουργική Χρονιά και επιτυχία γενικότερα στη νέα κυβερνητική σας θέση.

Θα σας απασχολήσουμε με τρία ζητήματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την Ιθάκη αρμοδιότητός σας.

1.  Οι συνεχιζόμενες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ιθάκη για την ανακάλυψη του Οδυσσειακού Ανακτόρου κινδυνεύουν να σταματήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων που να καλύπτουν τις δαπάνες των ερευνών που διενεργεί από 10ετίας το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση «Σχολή Ομήρου».  Τα 10.000€ του Πανεπιστημίου και τα 5.000€ του Συλλόγου μας ετησίως ασφαλώς δεν καλύπτουν τις αναγκαίες εργασίες ώστε οι ανασκαφές να συνεχιστούν με κανονικό ρυθμό.

Είναι κρίμα τώρα που, κατά τις ομολογίες των αρχαιολόγων καθηγητών «βρισκόμαστε προ των πυλών» και ζητάμε τη συμπληρωματική απόδειξη να σταματήσουν οι ανασκαφές!

Ζητάμε να επιχορηγήσετε την Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατ’ ευθείαν ή το Σύλλογό μας (εάν υπάρχουν γραφειοκρατικά κωλύματα για το Πανεπιστήμιο) ως ενδιάμεσο φορέα, με το ποσό των 50.000€ ώστε φέτος να συνεχιστούν οι εργασίες που αν ευοδωθούν θα έχουν να δώσουν στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη αρχαιολογική επιτυχία των αιώνων και μάλιστα επί Υπουργίας σας!

2. Ο Σύλλογός μας από διετίας πέτυχε μια σημαντική συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ώστε το 2009 να έρθουν στην Ιθάκη για μια περιοδική έκθεση όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που προέρχονται από το νησί μας και τώρα βρίσκονται στις προθήκες και στις αποθήκες του που είναι πολλά (90) και ανεκτίμητης αξίας.

Βέβαια όλη αυτή η διαδικασία και η έκθεση θα γίνει με ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχει κατά νόμο την ευθύνη.  Εμείς απλά είχαμε, λόγω εξαιρετικής συγκυρίας, τη δυνατότητα να κάνουμε μία κατ’ αρχήν συμφωνία την οποία βέβαια θέσαμε υπό την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία δεν είχε αντίρρηση.  Η απάντηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας είναι ότι «μέχρι της δρομολόγησης και ολοκλήρωσης των εργασιών αναμόρφωσης του αρχαιολογικού Μουσείου της Ιθάκης» η έκθεση αυτή δε μπορεί να πραγματοποιηθεί.  Και συνεχίζει ότι η Εφορεία έχει καταθέσει σχετικό φάκελο στο Υπουργείο για το Μουσείο στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ στο μέτρο 1.1.

Παρ’ όλα αυτά καμία έως τώρα πληροφορία δεν υπάρχει για την τύχη της πρότασης αυτής, ούτε εάν τελικά θα συμπεριληφθεί στο νέο Κοινοτικό Πρόγραμμα.
Παρακαλούμε λοιπόν να έχουμε μια απάντηση υπεύθυνη γιατί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης πράγματι όπως έχει σήμερα δεν μπορεί να φιλοξενήσει την ανωτέρω προτεινόμενη έκθεση η οποία κατά τα γραφόμενα της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων  κας Βασιλοπούλου (έγγραφο 22018/Φ3/2007) «παρουσιάζει εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον».

3. Ύστερα από επίσκεψή μας στον προηγούμενο Υπουργό κ. Βουλγαράκη τύχαμε οικονομικής επιχορήγησης 10.000€ με την απόφαση 434(Α) – 6.3.2007.  Τα χρήματα αυτά έως σήμερα δεν εστάλησαν στον τραπεζικό λογαριασμό μας παρ’ ότι έχουμε αποστείλει όλα τα σχετικά δικαιολογητικά, διότι όπως μας πληροφόρησαν από την αρμόδια Διεύθυνση δεν έχουν εντολή εκτελέσεως της απόφασης.  Επειδή τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί ένα μέρος της απαλλοτρίωσης του Αρχαιολογικού χώρου της Σχολής Ομήρου που βρίσκεται ήδη στο Πρωτοδικείο Κεφαλληνίας για καθορισμό τιμής μονάδος, είναι απαραίτητο να μας αποσταλούν γιατί ήδη ο Σύλλογός μας έχει διαθέσει άλλα 50.000€ για το σκοπό αυτό.  Η απαλλοτρίωση έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και την πρώτη φορά έμεινε ανεκτέλεστη λόγω έλλειψης χρημάτων.

Τέλος σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε την Ομηρική Ιθάκη ώστε να διαπιστώσετε προσωπικά και επί τόπου το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Με τιμή

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                   Ο Γραμματέας

Σπύρος Αρσένης                          Γεράσιμος Βιτωράτος