Εισαγγελική προανάκριση για το σπήλαιο των Νυμφών στην Ιθάκη!

Εισαγγελική προανάκριση για την “ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ” του Ομηρικού σπηλαίου των Νυμφών στην Ιθάκη!

Η εισαγγελία της Κεφαλληνίας και Ιθάκης διέταξε προκαταρκτική ανάκριση ύστερα από δημοσιεύματα τοπικού τύπου και προβολής τηλεοπτικού ρεπορτάζ στο κανάλι ALPHA πού ανέφεραν την “καταστροφή” του Ομηρικού σπηλαίου των Νυμφών στην Ιθάκη.

Το ζήτημα δημιουργήθηκε προ ετών όταν άρχισε η αρχαιολογική έρευνα του σπηλαίου αλλά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εκώφευσαν στις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των τοπικών φορέων.

Στην καταγγελία εγκαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού που έδωσαν τις σχετικές άδειες για την έρευνα του σπηλαίου χωρίς κανέναν επιτόπιο έλεγχο.

Η “καταστροφή” του σπηλαίου συνετελέσθη από την αδιαφορία του ερευνητή αρχαιολόγου που χρησιμοποίησε ΚΟΜΠΡΕΣΕΡ εντός του σπηλαίου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα βάραθρο δεκάδων μέτρων καταργώντας τον υπάρχοντα εντός του σπηλαίου διάδρομο και τσακίζοντας τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες τους οποίους μάλιστα τοποθέτησε σαν ΝΤΕΚΟΡ στους εξωτερικούς χώρους του σπηλαίου. (φωτό)

Αυτή την στιγμή το σπήλαιο είναι όχι μόνο ΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ αλλά και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για κάθε επισκέπτη ο οποίος κινδυνεύει να σκοτωθεί εάν επιχειρήσει να προχωρήσει δύο μέτρα μετά την ανοιχτή δυστυχώς καγκελόπορτα της εισόδου. Ενώ δυο χιλιόμετρα πιο κάτω στην ενημερωτική ταμπέλα του δρόμου παροτρύνεται η επίσκεψη στο Σπήλαιο.

Στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του ALPHA, παρουσιάζονται δύο ξένοι τουρίστες να διαμαρτύρονται έντονα για την τραγελαφική αλλά συνάμα επικίνδυνη για την ζωή τους κατάσταση που αντιμετώπισαν.

Έτσι εκτός της “καταστροφής” γίναμε και διεθνώς ρεζίλι!

Το Ομηρικό Σπήλαιο των νυμφών της Ιθάκης που για μια 20ετία αποτελούσε τόπο έλξης των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού χάρη στην οργάνωση που έκανε στον χώρο ο δήμος Ιθάκης το 1980, δυσφημίζει σήμερα και το Ιστορικό νησί και τον Ελληνικό τουρισμό.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την προσωπική διαμαρτυρία αντιπροσωπίας του συλλόγου μας πριν από ένα χρόνο στον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη, τελικά ήρθησαν οι άδειες για συνέχιση της έρευνας χωρίς όμως μέχρι αυτή την στιγμή να ληφθεί κανένα μέτρο ασφάλειας των επισκεπτών και επισκεψιμότητας του σπηλαίου και αναζήτησης των υπευθύνων!

Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης 20/12/06