Μυκηναϊκή κρήνη εντοπίστηκε στην αρχαιολογική περιοχή “Σχολή Ομήρου” στην Ιθάκη!

Μεγάλης σημασίας αρχαιολογική ανακοίνωση του κορυφαίου για τα υδραυλικά έργα αρχαιότητας Γερμανού επιστήμονα κ. JostKnauss,

Στο χώρο της «Σχολής Ομήρου» ή Αγίου Αθανασίου της Ιθάκης όπου διενεργεί αρχαιολογικές ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει εντοπιστεί μια υπόγεια μυκηναϊκή κρήνη ιδιαίτερης σημασίας.

Βρίσκεται μέσα στον ανασκαπτόμενο χώρο των 25 στρεμμάτων που συμπεριλαμβάνεται στην αναγκαστική απαλλοτρίωση σύμφωνα με τελευταία απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η υπόγεια μυκηναϊκή κρήνη έχει διεξοδικά ερευνηθεί και μελετηθεί πρόσφατα από τον διεθνούς φήμης και κορυφαίο ειδικό επιστήμονα για τα υδραυλικά έργα της αρχαιότητας Γερμανό καθηγητή κ. Jost Knauss, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτή και την χρονολόγησε στην ίδια εποχή με τις γνωστές υπόγειες κρήνες των Μυκηνών και της Τίρυνθας, με ανακοίνωσή του στο πρόσφατο Συμπόσιο Έρευνας και Αρχαίας Τεχνολογίας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Στην ίδια θέση και σε μικρή απόσταση από αυτή την κρήνη έχει εντοπιστεί και δεύτερη όμοια που θα ερευνηθεί προσεχώς.

Η πρώτη κρήνη αποκτά μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον γιατί ευρέθη σε ένα χώρο όπου η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου κας Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου ανακάλυψε “Σύμπλεγμα κτηρίων με δύο άνδηρα, με στοιχεία Μυκηναϊκής και Μινωικής αρχιτεκτονικής, με αυλές, χώρους κατοικίας, αποθήκες με πιθάρια, ένα αρχαίο πύργο, ενώ τα κινητά ευρήματα (κεραμική, κοσμήματα, εργαλεία, νομίσματα) δηλώνουν την στρατηγική σημασία και την διαχρονική κατοίκηση του χώρου από τα προϊστορικά χρόνια έως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή”

Σύλλογος Φιλομήρων – Δελτίο Τύπου 6/12/2006