ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ “ΟΔΥΣΣΕΩΣ – ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ” ΤΟΥ 2008 ΑΠΟΝΕΜΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΚΡΙΔΗ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗ
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
ΕΠΑΡΧΕΙΟ ΙΘΑΚΗΣ

Με ομόφωνη απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Ιθάκης το βραβείο “ΟΔΥΣΣΕΩΣ – ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ” ου 2008 απονέμεται στους:

  • ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΚΡΙΔΗ, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  • ΟΛΓΑ ΚΑΚΡΙΔΗ, Φιλόλογο, Γυμνασιάρχη
  • ΈΛΕΝΑ ΚΑΚΡΙΔΗ, Φιλόλογο, Καθηγήτρια Μ.Ε

Για την συμβολή τους στη Μελέτη – Διάδοση των ομηρικών επών και στην υποστήριξή της Ομηρικής Ιθάκης.

Ειδικότερα, ο αείμνηστος Ιωάννης Κακριδής είναι ο θεμελιωτής των παγκόσμιων συνεδρίων για την Οδύσσεια που από το 1977 οργανώνονται ανά τετραετία στο νησί του Οδυσσέα. Υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του διεθνούς “ΚΕΝΤΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ” το 1982. Ενός ιδρύματος που έχει προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες στο νησί και ήταν εκ των εμπνευστών του σεμιναρίου Οδυσσειακών Σπουδών, που γίνεται ετησίως στην Ιθάκη για τους φιλολόγους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με σκοπό την εκπαίδευση τους για να διδάσκουν καλύτερα τον Όμηρο στα σχολεία. Το όνομα του Ιωάννη Κακριδή, έχει δοθεί προ ετών σε κεντρικό δρόμο της Ιθάκης που οδηγεί στο πνευματικό κέντρο. Επίσης οι αείμνηστες Όλγα και Ελένη Κακριδή, σύζυγος και θυγατέρα, με τις μελέτες τους γύρω από τα ομηρικά έπη άφησαν μια σπουδαία παρακαταθήκη για τους έλληνες και ξένους ομηριστές.

Η απονομή θα γίνει στα πλαίσια του φετινού σεμιναρίου Οδυσσειακών Σπουδών (15-19/9), την Πέμπτη 18/9/08 στο Μορφωτικό Κέντρο Ιθάκης στις 20:30. Τα βραβεία θα παραλάβει ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Φάνης Κακριδής, υιός και αδερφός των αποθανόντων ο οποίος κι αυτός διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του “Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών” και είναι συνεχιστής της ομηρικής παράδοσης της οικογένειας με ένα σπουδαίο καθηγητικό και συγγραφικό έργο.

Το φετινό σεμινάριο έχει σαν θεματικό κύκλο “ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ.. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ”. Τις εργασίες του σεμιναρίου θα διευθύνει ο πρόεδρος του Κ.Ο.Σ καθηγητής κ Δ. Ν. Μαρωνίτης, ο οποίος θα δώσει διάλεξη για το ευρύτερο κοινό της Ιθάκης με θέμα “Η μετάφραση της έκτης Ιλιαδικής ραψωδίας – εκφορά και σχόλια”.

Στην απονομή έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού και λοιποί επίσημοι.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΙΘΑΚΗ 1/9/2008