Γράμμα προς τον Υπουργό Πολιτισμού

ostrako_euxhn_odycceiΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ                                                                              Ιθάκη  25-8-2010
«ΕΥΧΗΝ  ΟΔΥΣΣΕΙ»
ΕΔΡΑ: ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗΣ
ΑΦΜ: 099716630 ΔΟΥ ΙΘΑΚΗΣ

Προς
Αξιότιμο Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού
κ. Παύλο Γερουλάνο

Κοιν/ση
Βουλευτή Κεφαλληνίας & Ιθάκης
κ. Σπύρο Μοσχόπουλο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τη συγκλονιστική ανακοίνωση των Ελλήνων αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ότι εντόπισαν, ύστερα από 15 χρόνια ερευνών, το ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης στη θέση  Άγιος Αθανάσιος – Σχολή Ομήρου, έχουμε το καθήκον να σας προσκαλέσουμε στην Ιθάκη για να ενημερωθείτε επί τόπου από τους ανασκαφείς.

Δεν ζητάμε από εσάς, ούτε από την αρχαιολογική κοινότητα να συμφωνήσετε με την ανακοίνωση.

Σας ζητάμε όμως να δείτε με τα δικά σας μάτια τι έχει αποκαλυφθεί και να δώσετε εντολή στις αρχαιολογικές υπηρεσίες του Υπουργείου σας:

1.  Να υπογράψουν την προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ, Πανεπιστημίου και Ν.Α. Κεφαλληνίας & Ιθάκης ώστε να ενεργοποιηθεί η επιχορήγηση της Νομαρχίας ύψους 115.000€ προς το Πανεπιστήμιο για τη συνέχιση των ερευνών κλπ.

2.  Να υπογράψουν την άδεια για τη φετινή ανασκαφή.

Σας ενημερώνουμε ότι το Κ.Α.Σ. από το 2004 έχει αναγνωρίσει στην περιοχή αυτή ακρόπολη και οικοδόμημα με δύο άνδηρα κλπ και έχει κάνει αναγκαστική απαλλοτρίωση δύο φορές του χώρου 25 στρεμμάτων, η οποία ολοκληρώνεται και τα χρήματα 180.000€ έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τον Οκτώβρη του 2009.

Πιστεύουμε ότι η πρόσκλησή μας θα γίνει δεκτή γιατί η Ιθάκη και ο Οδυσσέας μπορεί να αποτελέσουν άμεσα και χωρίς διαφήμιση πόλο έλξης για τους πνευματικούς ανθρώπους όλου του κόσμου που τόση ανάγκη έχει ο Ελληνικός Τουρισμός.

Για το Διοικ. Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                        Ο Γραμματέας

Σπ. Αρσένης                        Γερ. Παξινός
π. Δήμαρχος Ιθάκης        Πλοίαρχος Ε.Ν.