Η τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον Νομαρχιακό Σύμβουλο Σπύρο Αρσένη την Αντιδήμαρχο Ιθάκης Χριστίνα Κωστήρη και την Αρχιτεκτόνισσα Ματίνα Σαράντη κατέληξε ύστερα από διαλογική συζήτηση στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. ΤΟ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΕΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΑΠ’ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΕΥΡΕΣ!
2. ΤΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ.
α) ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Θεωρούμε ότι μια Έκθεση εικονικής πραγματικότητας πάνω στις Οδυσσειακές περιπέτειες και το σχετικό Μουσείο θα προσελκύσει ικανό αριθμό επισκεπτών αλλά και η οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων και συνεδρίων θα βοηθήσουν την τουριστική κίνηση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Θεωρούμε ότι η λειτουργία στην Ιθάκη Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Αρχαιολογία και η ίδρυση ενός τμήματος ΤΕΙ με αντικείμενο τις «αρχαιολογικές ανασκαφές» θα πρέπει να είναι στους στόχους του Κέντρου.
γ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Η συνέχιση των αρχαιολογικών ερευνών στις Ομηρικές τοποθεσίες και όχι μόνο, θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα του Κέντρου για την διασφάλιση της Ομηρικής κληρονομιάς της Ιθάκης.
3. ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΑΝΤ. ΠΑΪΖΗ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑΣ ΑΔΑΛΟΠΟΥΛΟΥ – ΜΑΡΚΕΛΑΣ ΜΑΡΚΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» ΑΛΛΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΤΟ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» (ΑΝΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΕΙ ΔΩΡΕΑΝ.
4. Επείγει κατά την εκτίμηση της επιτροπής μας, η σύσταση Νομικού Φορέα ο οποίος θα παράγει ΕΡΓΟ ανεξάρτητα από την πρόοδο των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Η έδρα του φορέα πρέπει να ‘ναι στην Ιθάκη καθώς και τα άτομα, σύμβουλοι και εργαζόμενοι, που θα το στελεχώσουν.
5. Θα πρέπει να εξεταστεί και να συζητηθεί η παραχώρηση από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Υπουργείο Παιδείας) του κτίριο της Μαθητικής Εστίας στην Ιθάκη, για τους σκοπούς του Κέντρου που σε πρώτη φάση μετά την επισκευή του, μπορεί να αποτελέσει τα Γραφεία της Διοίκησης, Βιβλιοθήκη και έναν μικρό Ξενώνα για τους προσκεκλημένους του Κέντρου. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με το κτίριο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΡΑΤΣΟΥ».
6. Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΧΩΡΟ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΣΑΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ Κ.Λ.Π ΤΟ «ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ» ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΟ.
7. Η επιτροπή προτείνει την έρευνα, για πιθανή ύπαρξη και άλλων αξιόλογων κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών που θα δύναται να χρησιμεύσουν για την κάλυψη των πολλαπλών δράσεων του κέντρου Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ.
8. Η ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ Σ’ ΑΥΤΟ!
9. Η επιτροπή θεωρεί απαραίτητη την συνεργασία του Κέντρου με το Ιθακήσιο Ομογενειακό στοιχείο όπου Γης.
10. ΤΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ «ΤΟ ΟΔΥΣΣΕΙΟΝ» ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΧΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝ. ΙΔΡΥΜΑ «ΚΕΝΤΡΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ» ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ, (θα πρέπει να μελετηθεί η συνεργασία των δυο φορέων) ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΩΣ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΑΛΛΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΜΕ ΟΠΟΙΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΩΣΤΗΡΗ, ΜΑΤΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ