Ανακοίνωση του ‘Διεθνούς Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών’ για την Bittlestonική… Ομηρική Ιθάκη.

Ατεκμηρίωτη θεωρία!

Το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών παρακολούθησε από την πρώτη στιγμή τη θορυβώδη μέσω διαδικτύου, παρουσίαση του νέου βιβλίου, που εκδόθηκε στη Βρετανία με τον τίτλο “Odysseus Unbound. The search for Homer’s Ithaca”. Συγγραφέας του ο επιχειρηματίας οικονομολόγος Robert Bittlestone και συνεργάτες του ο κλασικός φιλόλογος James Diggle και ο γεωλόγος John Underhill.

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2005 οι συγγραφείς παρουσίασαν το βιβλίο και εξέθεσαν τη θεωρία τους σε ξενοδοχείο και σε βιβλιοπωλείο της Αθήνας.

Ο τρόπος που οι συγγραφείς επέλεξαν να διαφημίσουν και να προβάλουν το βιβλίο άφησε περιθώριο για μια πρώτη εκτίμηση: Δεν πρόκειται για βιβλίο επιστημονικό. Η παρουσίαση από τους ίδιους τους συγγραφείς της νέας θεωρίας επιβεβαίωσε αυτή την εντύπωση. Κατά την ομολογία των ιδίων άλλωστε, στο βιβλίο παρουσιάζεται η πρώτη από τις τρείς φάσεις που θα απαιτήσει η έρευνα για τη θεμελίωση της υπόθεσης τους.

Η κεντρική υπόθεση του Bittlestone, ότι η χερσόνησος της Παλλικής ήταν στα χρόνια του Οδυσσέα νησί, η ομηρική Ιθάκη, και πως η σημερινή Ιθάκη ήταν το Δουλίχιον, δεν ακούσαμε να στηρίζεται σε φιλολογικά επιχειρήματα αλλά και οι γεωλογικές υποθέσεις που παρουσιάστηκαν φαίνεται να μη διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση.

Όσο για τα αρχαιολογικά ευρήματα, δεν έχει καν αρχίσει η επιφανειακή έρευνα, η οποία άλλωστε απαιτεί άδεια και ανάθεση από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Όπως είναι γνωστό, πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, από εποχή του Dorpfeld και μετά, για την αναζήτηση μιάς άλλης Ιθάκης, πιο ομηρικής από την σημερινή. Ωστόσο ούτε αρχαιολογικά ευρήματα ούτε το ίδιο το ομηρικό κείμενο έχουν δώσει σοβαρά ερείσματα σε όλες αυτές τις θεωρίες, που τελικά έμειναν ατεκμηρίωτες. Μια τέτοια φαίνεται πως είναι και η βρετανική.

Το Κέντρο Οδυσσειακών Σπουδών παρακολουθεί με προσοχή και νηφαλιότητα την προκλητική αυτή υπόθεση.

Το Κ.Ο.Σ καθώς και οι κορυφαίοι Ομηριστές από όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στην Ιθάκη για να ανταλλάσσουν απόψεις για τα Ομηρικά κείμενα και παραμένει σταθερή η πεποίθησή τους ότι το νησί του Οδυσσέα είναι η σημερινή Ιθάκη.

Το Δ.Σ του Κέντρου Οδυσσειακών Σπουδών

ο Πρόεδρος: Δημήτρης Μαρωνίτης

η Γραμματεύς: Μάχη Αποστολοπούλου