Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Αλιβιζάτος προήδρευσε στις 7/3 σύσκεψης σχετικά με το θέμα της ανασκαφής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην θέση Άγιος Αθανάσιος Σταυρού Ιθάκης. Στην συνάντηση παρέστησαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Λίνα Μενδώνη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. Νικολέτα Βαλάκου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί» Σπύρος Αρσένης και ο ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος της πανεπιστημιακής ανασκαφής. Ο κ. Αρσένης κατέθεσε στον κ. Αλιβιζάτο υπόμνημα σχετικά με τα αρχαιολογικά ζητήματα της Ιθάκης:
«Εν συνεχεία επιστολής μου τα ζητήματα σήμερα είναι
1. Αμεση ενεργοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού-Περιφέρειας Ιονίων –Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τη συνέχιση της Αρχαιολογικής έρευνας στο Άγιο Αθανάσιο με την εκταμίευση της προκαταβολής από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς σο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
2. Ολοκλήρωση της περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου των 26 στρεμμάτων στην ίδια περιοχή η οποία έχει προ έτους σταματήσει στο αρχικό στάδιο. Το έργο είχε χρηματοδοτηθεί από το Δήμο Ιθάκης σύμφωνα με την μελέτη της ΛΕ’ εφορείας Αρχαιοτήτων και σήμερα αποτελεί κίνδυνο για κάθε επισκέπτη αφού η περιοχή είναι ξέφραγο αμπέλι.
3. Ανάπλαση και ανακαίνιση των δύο Αρχαιολογικών Συλλογών (Μουσείων) στο Βαθύ και στο Σταυρό αντίστοιχα που είναι σε άθλια κατάσταση με ευθύνη της ΛΕ/ Εφορείας που έχασε δύο ευκαιρία της ένταξης του Μουσείου Ιθάκης στο πρόγραμμα πολιτισμού της Ε.Ε για το ΕΣΠΑ 2007-2013.
4. Πραχώριση της έκτασης «Μακροπούσι», στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση της απόφασης του Π.Σ για την κατασκευή Θεματικού Οδυσσειακού Πάρκου (το οικόπεδο εκτός σχεδίου 9 στρεμ. ήταν του ΕΟΤ και επωλήθη στο Δήμο Ιθάκης το 1978 και προ μερικών ετών είναι πάλι στην ιδιοκτησία κρατική).
5. Συμπαράσταση του Υπουργείου για την αξιοποίηση της αρχαιολογικής θέσης των Αλαλκομενών (9-8π.χ) στη περιοχή του Αγίου Γεωργίου Αετού σε ήδη εκπληρωθέν ενδιαφέρον από Αρχαιολογικές Σχολές ξένων Πανεπιστημίου. Δύο σπουδαίοι αρχαιολογικοί τόποι στο νησί θα είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες.
6. Μελέτη «προστασίας» της περιοχής των Αλυκών στον Μάρμακα που ταυτίζονται με τις Αλυκές που αναφέρει ο Όμηρος σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
7. Να δείξει ενδιαφέρον η ΛΕ’ Εφορία Αρχαιοτήτων και για τα αρχαιολογικά ζητήματα της Ιθάκης και να μην τα αντιμετωπίζει προκατειλημμένα».