Σπύρος Αρσένης: “Να αποκαλυφθεί ο Ρωμαϊκός οικισμός στο Βαθύ!”

Να αποκαλυφθεί ο Ρωμαϊκός οικισμός στο Βαθύ!

Πριν τρία χρόνια περίπου, κατά τις εργασίες θεμελίωσης ενός διώροφου κτιρίου στο οικόπεδο “Γαλατέϊκα” πλησίον του δημαρχείου στο Βαθύ, απεκαλύφθη Ρωμαϊκός Οικισμός με πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα.

Δυστυχώς η αρχ. Υπηρεσία δεν προχώρησε σε απαλλοτρίωση του οικοπέδου ούτε δέχτηκε την πρόταση μας να προτείνει στο Υπ. Χωροταξίας να δώσει κατά παρέκληση, άδεια Δυόμισι ορόφων ώστε να διατηρηθεί το υπόγειο με τα αρχαία, αλλά προχώρησε σε έρευνα με εντυπωσιακά ευρήματα και έδωσε την άδεια να κτιστεί το κτίριο που κάλυψε εξολοκλήρου τα λείψανα των κτιρίων Ρωμαϊκών χρόνων.

Σήμερα εκεί ολοκληρώθηκε ένα διώροφο κτίριο για επαγγελματική χρήση και είναι ίσο σε έκταση με περίπου το 1/3 του δημοτικού χώρου που ακριβώς δίπλα χρησιμοποιείται για παρκινγκ.

Οι αρχαιολόγοι που επιμελήθηκαν της έρευνας είναι πεπεισμένοι ότι ο Ρωμαϊκός “Οικισμός” επεκτείνεται σε όλο το χώρο του παρκινγκ και είναι πολύ αξιόλογος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίσημη αρχαιολογική ημερίδα της ΑΕ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων ο αρμόδιος για την έρευνα στην Ιθάκη αρχαιολόγος κ. Γερ. Λιβιτσάνης ανέδειξε στην ομιλία οτυ μια μείζονα αρχαιολογική περιοχή στην Ιθάκη που δεν είναι άλλη από το άγνωστο έως τώρα βαθύ, που τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια έως τα Ρωμαϊκά.

Μεγάλη Περίοδο ακμής γνωρίζει το Βαθύ στα Ρωμαϊκά χρόνια από τον 1ο μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. το αποδεικνύουν ένα νεκροταφείο παιδιών που ερευνήθηκε στο προαύλιο του γυμνασίου Ιθάκης και τα λείψανα κτιρίων δίπλα στο δημοτικό παρκινγκ με λουτρό , μικρό ιερό και θρανίο. Με άφθονη κεραμική, πήλινα λυχνάρια με ανάγλυφες παραστάσεις, νομίσματα εποχής Μ. Κωνσταντίνου από τα νομίσματοποιεία της Θεσσαλονίκης & της Αντιοχείας και ένα πολύ καλά διατηρημένο αγαλματίδιο φιλοσόφου –ποιητή (ίσως του Ομήρου).

Από όλα τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι στο κέντρο της Πόλης μας βρίσκεται μια αξιόλογη αρχαιολογική ανακάλυψη που είναι κρίμα να μείνει κάτω από την άσφαλτο του παρκινγκ.

Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η αρμόδια εφορεία δεν συνεχίζει την έρευνα της αφού διαπίστωσε ότι τα λείψανα των Ρωμαϊκών κτιρίων επεκτείνονται μέσα στο παρκινγκ;

Ποιος την εμποδίζει αφού ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να συνεχίσει την αρχαιολογική ερευνα;

Υπάρχει απάντηση;;

Σπύρος Αρσένης

( προσωπική επιστολή)