Ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης ζητά από την Αρχ/κή σχολή του Παν/μίου Θεσ/κης να συνεχίσει την έρευνα στις «Αλαλκομενές»

Αλαλκομενές: Η αρχαία πόλη της Ιθάκης στη γεωμετρική εποχή.

Ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης ζητά από την Αρχαιολογική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να συνεχίσει την έρευνα στις «Αλαλκομενές», που εγκατέλειψαν άλλες σχολές, ώστε να έρθει στο φώς η αρχαία πόλη της Ιθάκης στην γεωμετρική εποχή.

Ακολουθεί η επιστολή:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ
«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ»                                                         Ιθάκη 15 – 8 – 2010

Αρ. Πρωτ.: 30                                                                      ΠΡΟΣ: ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,
ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Σύλλογος Φιλομήρων Ιθάκης (σωματείο ιδρυθέν το 2004) στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για προώθηση των αρχαιολογικών ζητημάτων της Ομηρικής Ιθάκης και αναγνωρίζοντας την πολύτιμη προσφορά του Αρχαιολογικού σας Τμήματος για την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα απεφάσισε να κάνει έκκληση στην Σχολή σας όπως συνδράμει επιστημονικά στην προσπάθεια όλων των φορέων της Ιθάκης για την ανάδειξη της Αρχαίας κληρονομιάς του ιστορικού μας νησιού.

Συγκεκριμένα ζητάμε όπως αναλάβετε την αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή ΑΛΑΛΚΟΜΕΝΑΙ-ΑΕΤΟΥ ΙΘΑΚΗΣ που έχει ήδη εντοπιστεί μια αρχαία πόλη Ιθάκης.

Οι τελευταίες έρευνες εκεί σταμάτησαν το 1998-99 και έκτοτε όχι μόνο δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και η αρμόδια εφορία αρχαιοτήτων απέσυρε την άδεια που είχε παραχωρήσει.

Στην θέση αυτή έχουν κατά περιόδους ερευνήσει: ο Σλήμαν, η Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, η Εφορία Επτανήσου και τελευταία η Αρχαιολογική Εταιρεία με τον καθηγητή κ. Συμεώνογλου.

Παρά τις πολύ ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές ανακαλύψεις καμία έρευνα δεν ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα να μην αναδείξει η Ιθάκη μια αρχαία της πόλη πιθανόν της γεωμετρικής εποχής.

Τους Ιθακήσιους τους ενδιαφέρουν όλα τα σημάδια της ιστορικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς αλλά έως σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον.

Ο σύλλογος μας που αριθμεί εκατοντάδες μέλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα συνδράμει τη Σχολή σας ηθικά και οικονομικά εφόσον αποδεχτείτε την πρόταση μας. Ήδη με τον ίδιο τρόπο βοηθάμε χρόνια τώρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που ερευνά στην περιοχή Άγος Αθανάσιος (Σχολή Ομήρου) όπου εικάζεται ότι βρίσκεται το Οδυσσειακό Παλάτι. Μάλιστα προ ημερών πετύχαμε έγκριση δαπάνης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κεφαλληνίας & Ιθάκης 100.000 ευρώ για την συνέχιση των ανασκαφών στον ήδη απαλλοτριωμένο χώρο των 25 στρεμμάτων για τον οποίο δαπανήσαμε 60.000ευρώ ως Σύλλογος στην Ολική δαπάνη των 180.000ευρώ. Επίσης κάθε χρόνο επιχορηγούμε το Πανεπιστήμιο με 5.000-10.000ευρώ για τις δαπάνες της έρευνας.

Θα σας στέλναμε πληροφορικό υλικό και φωτογραφίες από τις έρευνες στην περιοχή αλλά πιστεύουμε ότι θα τις αποκτήσετε ευκολότερα από το διαδίκτυο.

Τα βιβλία που εσωκλείουμε μπορούν να φανούν χρήσιμα στην βιβλιοθήκη σας.

ΜΕ ΤΙΜΗ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γραμματέας

Σπ. Αρσένης                                       Γερ. Παξινός
Τ.Δήμαρχος Ιθάκης                        Πλοίαρχος Ε.Ν.